Taraf gazetesinin haberine göre parti genel merkezinde Adalet Bakanı Şahin, Milli Eğitim Bakanı Çelik ve eski Meclis Başkanı Arınç"ı arayan Erdoğan “Hiç beklemediğim, beni hayal kırıklığına uğratan sonuçlar geldi” dedi. Erdoğan özellikle Antalya"nın kaybedilmesini “anormal” bulduğunu söyledi. 28 kez gittiği kente tarihinde görmediği yatırımın yapıldığının altını çizen Erdoğan “Hizmet karşılık bulmadı” dedi. AKP"nin kan kaybettiği illerin milletvekilleriyle de görüşen Erdoğan yazılı rapor istedi. Erdoğan"ın Bakanlar Kurulu"nun yanı sıra parti içinde de revizyona gideceği konuşuluyor

Seçim sonuçlarının ardından iç muhasebeye giren AKP'de Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan, bakanlar ve parti kurmaylarıyla seçim sonuçlarını değerlendiren iki saatlik toplantı yaptı. Erdoğan'ın, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eski Meclis Başkanı Bülent Arınç'ı ve kaybettiği illerin bölge milletvekillerini telefonda arayarak kayıplarla ilgili durum değerlendirmelerini aldığı öğrenildi.
Erdoğan'ın parti kurmaylarına toplantıda, "Hiç beklemediğim, beni hayal kırıklığına uğratan sonuçlar gelmiştir, bunun nedenini ne ekonomik kriz, ne başka bir şey, bunun nedenlerini tek tek tespit etmenizi istiyorum" dediği kaydedildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplantının ardından parti genel merkezinden ayrıldı. Bakanlar, parti yöneticileri ve milletvekillerinin büyük çoğunluğu, seçim bölgelerini kaybedince kesinleşen kabine revizyonu da öne çekildi.

Belediyelerde kayıp
Geçen yerel seçimlerde 12'si büyükşehir olmak üzere 58 ilde belediyeleri kazanan AKP'nin bu seçimde belediyesi sayısı 45'e düştü. AKP, 2'si büyükşehir 16 ili kaybederken, diğer partilerden 3 ili ise kazandı. AKP, Antalya, Adana, Uşak, Manisa, Zonguldak, Karabük, Yalova, Tekirdağ, Sivas, Osmaniye, Şanlıurfa, Giresun, Van, Siirt, Isparta ve Balıkesir'i kaybederken; Ardahan, Niğde ve Trabzon'u saflarına kattı.

Bakanlar kaybetti
Seçimde en büyük şoku bakanlar yaşadı. Kabinede en çok "gidecek mi kalacak mı" diye sorulan Bakan Hüseyin Çelik, Van'ı kaybetti. En sürpriz kaybı ise Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin yaşadı. Şahin, Antalya'da beklemediği bir yenilgi aldı. Üstelik Antalya'da belediyeyi CHP'den Üniversitelerarası Kurul Başkanı olduğu dönemde AKP'ye karşı aktif muhalefet yapan Mustafa Akaydın'ın kazanması, sarsıntının şiddetini artırdı.
İzmir'in kazanılamayışı üç bakanı birden sıkıntıya soktu. İzmir milletvekili bakanlar Mehmet Aydın, Vecdi Gönül ve Ertuğrul Günay, İzmir sonuçlarından etkilenecek. Eskişehir'in düşürülememesi ise Bakan Unakıtan'a olumsuz yazacak. Belediyelerin kazanılmasına karşın oylardaki düşüş ve ilçelerdeki kayıplar nedeniyle İstanbul ve Ankara milletvekili bakanlar Cemil Çiçek, Hayati Yazıcı, Nazım Erken, Ali Babacan, Beşir Atalay, Egemen Bağış, Nimet Çubukçu, Murat Başesgioğlu, Zafer Çağlayan, Said Yazıcıoğlu da sıkıntı yaşayacaklar. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Diyarbakır'da Kutbettin Arzu'nun adaylığı nedeniyle benzer bir durumda. Eker'in kendi köyünde de kaybettiği belirtildi.
Bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak ise Erdoğan'ın çok özel anlam yüklediği Trabzon'un CHP'den geri alınmasıyla ciddi bir başarı yakaladı.

Ağır abiler
Manisa, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasından sonra partinin tek "abi"si konumundaki Bülent Arınç'a sürpriz yaptı. Manisa'da adayı bizzat kendisi belirleyen ve sonuçta belediyeyi MHP'ye kaptıran Arınç, sonuçlardan etkilenecek. Partinin yakın zamana kadar iki numaralı koltuğunda oturan Dengir Mir Mehmet Fırat ve Erdoğan'ın "iç kabine" diye tanımlanan yakın çalışma ekibinden Ömer Çelik ise Adana şoku yaşadılar. Meclis Başkanı Köksal Toptan ise seçim bölgesi Zonguldak'ı CHP'ye kaptırdı.

Parti yöneticilerinin durumu
AKP'nin vitrini olan MYK üyelerinin durumu da bakanlardan farklı değil. Genel başkan yardımcılarından Hüseyin Tanrıverdi Manisa'da, Ahmet Edip Uğur Balıkesir'de belediyeleri MHP'ye kaptırdı. MYK'da en başarılı genel başkan yardımcısı Elazığ'ı DP'den transfer edilen adayla kazanan Necati Çetinkaya oldu. Grup Başkanvekillerinden Nurettin Canikli'nin seçim bölgesi Giresun'da belediye CHP'ye gitti.

Erdoğan 'kaybeden gider' demiş
Seçim sonuçları, kabine revizyonunun kesinleşmesine ve hız kazanmasına yol açtı. Erdoğan'ın ilk olarak kabine revizyonu için düğmeye basması bekleniyor. Seçimler bakanlar için performans kriteri anlamını taşıyacak. Erdoğan'ın seçimden önce "Kaybeden gider" dediğine dikkat çekiliyor. Belediye kaybeden bakanların yanı sıra seçim bölgelerinde ciddi oy düşüşü yaşayan bakanların da gidebileceği belirtiliyor.

SABAH