Aydın"ın Çine ilçesine bağlı Doğanyurt köyünde bölgenin ilk saanen keçi çiftliği kuruldu. 1989 yılından beri ilçede serbest veteriner hekim olarak çalışan ve aynı zamanda süt ineği besiciliği yapan Harun Yıkılmaz zarar etmeye başlayınca iş kolunu değiştirdi. Besihanesinde 150 süt ineği besleyen Yıkılmaz, süt fiyatları bir türlü yükselmeyip yeme para yetiştiremeyince tüm ineklerini kestirdi ve bu parayı saanen keçisine yatırdı. Çanakkale ve Trakya bölgelerindeki köylerden üçer beşer topladığı 750 saanen keçisini Çine"ye getirdi. Daha önce inekleri için yaptırdığı açık hava besihanesini ve otomatik süt sağma merkezini yaptığı tadilatlarla keçilere uygun hale getirdi. Bölgede ilk kez görülen büyük memeli beyaz keçiler köylülerin ilgi odağı haline geldi.
Üreticilerin sürekli yeni arayışlar içinde olması gerektiğini belirten bölgenin ilk saanen keçi yetiştiricisi Veteriner Hekim Harun Yıkılmaz, “Büyük umutlarla kurduğum süt ineği çiftliğini 18 yıldan beri ayakta tutmaya çalışıyorum. Son yıllarda yem fiyatları sürekli yükselirken, süt fiyatı ise yerinde saydı. Bu nedenle yeme para yetiştiremez oldum. Uzun zamandır saanen keçisi hakkında araştırma yapıyordum. Bu keçilerin bölgemize uyum sağlayacağını öğrenince tüm ineklerimi kestirdim ve bu parayla Çanakkale ve Trakya"da köy köy dolaşarak 750 adet saanen keçisi toplayıp bölgemizin ilk saanen keçi çiftliğini kurdum. Saanen keçisinin bakımı oldukça kolay ve kar getirici bir hayvan olduğu için civar köylerdeki tüm köylülerimize saanen keçisi yetirmelerine yardımcı olmak onlara örnek olmak için bu çiftliği kurdum” dedi.
Saanen keçisinden önce büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yaptığını, fakat ülkedeki ekonomik krizin süt fiyatlarını düşmesi nedeniyle büyükbaş hayvancılıktan uzaklaştığını ifade eden Yıkılmaz, “Bizde daha önceleri araştırmasını yaptığımız süt keçisi olan bu beyaz saanen keçisini bölgemize adapte etmeye çalışıyoruz. Şu anda keçilerimiz görüldüğü gibi bölgemize adapte oldular. Stres faktöründen kurtuldular. Bizim buradaki bu deneme çalışmalarımız sonunda diğer köylülere hem ekonomik hem sosyal açıdan örnek olacağını düşünüyoruz. Çine"mizin daha önce pamuğu sonra işte madeniyle ün kazanmıştı. Şimdi yine de yine beyaz olan beyaz keçisiyle Çine"mizi tanıtmak ve bunu sosyal olarak köylülerimize yaygınlaştırmak, ekonomik olarak da destek olmak istiyoruz. Çok merak edenler vardır. Bizim veteriner hekim olmamız bu konudaki mesleki açıdan da köylüye hem manevi hem de meslek açısından desteklerimizi esirgemeyeceğiz. Bu konuda başarılı olacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
Çine Tarım İlçe Müdürü Özkan Atıgan da, Çine"de böyle bir projenin ilk defa bir veteriner hekim tarafından uygulanmasının önemine işaret ederek, “Bizde kendisini destekliyoruz. Bu konu yeni olduğu için başarmamız, bu projenin değişik köylerde de yayılmasına bir vesile olacaktır. Tabi hepimizin bildiği gibi bu saanen keçilerinin bölgemize ilk defa girmesi hepimiz için bir tecrübedir. Bu konuda çalışmalarımızı veteriner hekim Harun Bey"le beraber kendisi işletme sahibi bunla beraber devam edeceğiz. Bu konuda gerekirse Sayın Kaymakamımıza bu durumu izah edip köylere de bir proje halinde bir yayım çalışması yaparak oralarda dağıtım yapmayı düşünüyoruz”
Çine Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bal ise, böyle bir projeye girişilmesinin umut verici olduğunu kaydederek, “Orman köylerinde kırsal kesiminde keçi nesline tükettiler ormana zarar veriyor diye. Ne yazık ki bugün ülkemizde keçi bakımından ufak baş hayvan bakımından büyük sıkıntılar var. Çünkü kendi kendine yetmez bir ülke haline geldi. Bu konuda Çine"de böyle bir proje gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum. İnşallah Çine"mizde kırsal bir kesim belirli projeler yapılıp devlet desteğiyle köylerimizin kalkınması için bu keçilerin adapte edip inşallah verimli bir hale getiririz” ifadeleri kullandı.
Doğanyurt Köyü Muhtarı Hüsamettin Özdemir da, şunları söyledi: “Köyümüzde veteriner arkadaşımın böyle bir örnek çalışma yapması bizi sevindirdi. İnşallah köylülerimizde bundan örnek alır, bu proje başarılı olur. Bizde bundan örnek alarak köyümüzde keçiciliği, koyuncuğu biraz daha geliştirmiş oluruz. Kendisine başarılar diliyorum”

SAANEN KEÇİSİ
Ormanlara zarar vermediği için orman köylerinde yetiştirilmesine izin verilen saanen keçileri, hızlı çoğalmaları, anne sütüne yakın değerde kaliteli ve bol süt üretmesi ile biliniyor. Yetişkin bir keçi günde 2 ila 8 kilogram süt verebiliyor. Dondurma, çikilota ve peynircilik sektöründe en çok aranan süt özelliğini taşıyor.