AK Parti’nin kasasına bu başvurulardan yaklaşık 13 milyon lira girdi. 7 Haziran seçimlerinde 6 bin 223 başvuru gelmişti. 3 dönemliklerin geri dönmesi, listelerde büyük değişiklik beklenmemesi, adaylık sürecinin kısa olması başvuru sayısının düşmesine gerekçe olarak gösteriliyor. AK Parti, seçim takviminin kısa olması nedeniyle adayları mülakata sokmayacak. Adaylar ile ilgili teşkilatta temayül yoklaması yapılmayacak. 12 Eylül’e kadar kurulacak alt komisyonlar aday sayılarını düşürecek. 12-18 Eylül arasında da Başbakan Davutoğlu’nun başkanlığındaki üst komisyon AK Parti’nin 550 adayını belirleyecek.

Bu süreçte Davutoğlu, başta 3 dönemlik olan ve başvuru yapmayan partililer olmak üzere TBMM’de görmek istediği isimlere teklif götürecek. Partinin tecrübeli siyasetçilerinden Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Mehmet Ali ŞahinAli Babacan, Mustafa AtaşBeşir Atalay,Nimet​ Baş, Cevdet Erdöl, Hüseyin Çelik ve Nihat Ergün başvuru yapmayan isimler.

 
BAŞVURANLAR

Yine 3 dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran’da aday olamayan Taner Yıldız, Faruk Çelik,,Bülent  GedikliRecep Akdağ, Binali Yıldırım, Mustafa Elitaş,Nevzat Pakdil, Sadık Yakut, Bekir Bozdağ’ın ise adaylık için başvuru yaptığı bildirildi. 7 Haziran sonrası 3 dönemlik olan isimlerin önü de, 1 Kasım’da bu kuralın uygulanmaması kararıyla açılmıştı. Bu isimlerden Mehmet Müezzinoğlu,Cevdet YılmazMehmet Şimşek, İdris Güllüce, Veysel EroğluFikri Işık, Lütfi Elvan dahil 26 partilinin tamamının başvuru yaptığı ifade edildi.

40 VEKİL RİSKLİ

AK Parti ile Saadet Partisi arasında 1 Kasım öncesinde yaşanan ittifak yakınlaşmasına ilişkin Saadet kanadından da değerlendirmeler geldi. Saadet Partisi’nin üst düzey bir yetkilisi, 7 Haziran seçimleri dikkate alındığında AK Parti’nin 40 milletvekilinin riskli pozisyonda olduğunu söyledi. AK Parti’nin bu 40 seçim bölgesinde birkaç binle ifade edilebilecek oylarla milletvekilliği kazandığını kaydeden parti yetkilisi, “AK Parti ile 7 Haziran’da ittifak yapmış olsaydık, sandalye sayısı en az 10 artardı” değerlendirmesini yaptı.