Alaçatı, belediyesi kapatılarak günümüzde Çeşme’nin mahallelerinden biri haline gelse de popülerliği artan yerlerden… Alaçatı Çeşme’ye yakalık 8 km mesafede, deniz kıyısından ise biraz içeride.

                Antik çağda Agrilia olarak adlandırılan, Alacaat aşiretinin buraya yerleşmesi sonrasında şimdiki adını alan Alaçatı, doğası, mezeleri, şifa kaynağı bitkileri, sakız ağaçları, sörf tutkunlarının vazgeçilmezi rüzgârı ile cennetten bir köşe gibi. Alaçatı’nın yel değirmenleri, kesme taştan yapılmış tarihi evleri, dar sokakları, zeytin yağı, kavunu, yöresel yemekleri, festivalleri, plajları, butik otelleri ve pansiyonları ile sizi kendine âşık etmesi içten değil.

alacati.jpg

                Alaçatı çok rüzgârlı olduğu halde dalgalı olmayan denizi ile sörf tutkunları için ideal bir yer. Koydaki derinlik fazla olmadığı için sörfe yeni başlayanlar ve ilk defa bu sporu yapacaklar için de uygun, sadece sörf yapmak ve öğrenmek için Alaçatı’ya gidenler var.

                Alaçatı evleri genellikle iki katlı ve bahçeli, alt kat duvarları daha kalın olarak, yöreye özgü Alaçatı taşı olarak bilinen Ponza taşına benzer taştan yapılmış. Yazın serin kışın ise sıcak tutan, klimaya ihtiyaç duyulmayan bu evler dar sokaklarda alt katları depo, üst katları yaşam alanı yapmış.

                Alaçatı’nın görülmesi gereken bir diğer yeri de Kemalpaşa Caddesi’dir. Taşıt trafiğine kapalı olan cadde Alaçatı’nın en hareketli ve en çok gezilen yeri. Otel, restoran, cafe, bar, sanat galerisi gibi birçok mekânın yer aldığı cadde boyunca gezerek, tarihi bir doku içinde yemek yiyebilir, özellikle kahvaltı saatlerinde ve akşamları yoğun kalabalık olmasına rağmen huzurlu bir yer olduğunu görebilirsiniz.

                Alaçatı merkezine yaklaşık 3 km mesafedeki plajları beach club tarzında. Ücretli olan plajlar gece eğlence hayatının sürdüğü yerler arasında. Çark plajı en ünlü plaj, burada deniz oldukça sığ ve temiz, sörf yapanlarında en çok tercih ettiği yerler arasında başta geliyor.

                Hediye olarak veya kendiniz için almanızı önerebileceğim başlıca ürünler; lavanta kesesi, lavanta sabunu ve zeytinyağlı sabunlar, damla sakızlı reçeller, sakız aromalı kahve, bal gibi ürünler dışında çok çeşitli hediyelik eşyalardan seçim yapabilirsiniz.

NASIL GİDİLİR?

                İzmir il merkezine 70 km, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na 90 km mesafede. Otobüs yolculuğu ile birçok ilimizden direkt seferlerle ulaşım mümkün. Kendi aracınız ile Aydın’dan İzmir otobanı üzerinden önce İzmir’e ardından Balçova-Çeşme ayrımından çıkarak Çeşme otobanı üzerinden rahat ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

                Değerli Aydınpost okuyucuları ben Aydın AVCI’dan bu haftalıkta bu kadar. Hepinize hayırlı işler, hayırlı haftalar ve hayırlı Ramazanlar diliyorum. Önümüzdeki hafta yazımda buluşmak üzere hoşça kalın…