Şişkin gelen doğalgaz faturalarını ödemekte zorlanan üniversite öğrencisi, jeneratör yardımıyla rüzgardan elektrik üretti.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Elektrik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Mehmet Fevzi Şahin (22), rüzgarı elektrik enerjisine çeviren sistemi hurda malzemelerden yaptı. Şahin, kurduğu sistem için Kırşehir Valiliği'nden bin 120 TL yardım aldı.

Evin ısınma ve aydınlanma ihtiyacını ürettiği elektrikten karşılayan genç mucit, sistemin geliştirilmesi halinde mahalleye yetecek elektrik üretebileceğini iddia etti.

Sistem hakkında bilgiler veren Mehmet Fevzi Şahin, "Rüzgârın etkisi ile üsteki ve alttaki pervane dönerek altarnetleri besler ve sağladığı enerjiyi akülere aktarır. Enerjiyi toplayan akü invertere inverter de evin içine enerji dağıtır ve bir evin kullandığı 220 volt elektriği rahatça sağlar." diye konuştu.

Böyle bir aksamı oluşturmak için yaklaşık bir ay çalıştığını dile getiren Şahin, "İlk başladığımda acemi olduğum için yaklaşık bir ay uğraştım. Şimdi yapmaya kalksak üç veya dört gün sürer." dedi.

Şu an sistemin kurulu olduğu evin bir bölüm enerjisini karşıladığına dikkat çeken Şahin, "Bu aletten çekmiş olduğum elektrik kablosu ile istenildiği takdirde televizyon, çamaşır makinesi ve diğer elektrikli aletleri rahatça çalıştırabilir. 350- 400 liralık doğal gaz faturasına karşılık bir defaya mahsusu yapılan sistem uzun süre elektik üretir." şeklinde konuştu.

SABAH