Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, New York'ta BM Genel Kurulu toplantıları sırasındaki temasları ve ekim ayı dış politika gündemi ile ilgili dün bir basın toplantısı düzenledi. 62 ülkenin dışişleri bakanları ile ikili görüşme yapma imkanı bulduğunu anlatan Davutoğlu, BM'deki çalışmaları içinde kendisini en çok etkileyen konunun “Kız çocuklarına karşı şiddet” toplantısı olduğunu söyledi. Şiddete maruz kalmış kız çocuklarını dinlediklerini ifade eden Davutoğlu, “3 kız çocuğu babası olarak bu toplantı siyasal gündem dışında en anlamlı bulduğum toplantı oldu” dedi. Bu toplantı ile Suriye ve Irak dışişleri bakanlarıyla yapacağı toplantının bir saat arayla olduğunu belirten Davutoğlu, gece ilginç bir rüya gördüğünü söyledi: “Rüyamda, Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ile Irak Dışişleri Bakanı Zebari'nin kızlarını gördüm. Arkadaş olmak istiyor ama babaları arasındaki sıkıntı bunu engelliyordu. 'Benim de kızım var' dedim babalarına ve 'verin bu iki kızı bize. Ben onları arkadaş edeyim de şu sorunlar çözülsün' dedim.”

EKİM BARIŞ AYI

Ekim ayının Türk dış politikası açısından bir 'barış diplomasisi ayı' olacağını söyleyen Davutoğlu, Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmeye dönük protokollerin iki ülke futbol takımları arasında yapılacak Dünya Kupası eleme maçından önce imzalanacağını açıkladı. Almanya'daki seçim sonuçlarının Türkiye-AB ilişkilerini nasıl etkileyeceğine ilişkin sorular üzerine Davutoğlu, “Türk-Alman ilişkileri seçim sonucuyla değişim yaşayacak bir ilişki değil, Avrupa'nın en köklü diplomatik ilişkileridir” dedi. İran'a ekonomik yaptırım uygulanmasına sıcak bakmadıklarını söyleyen Davutoğlu, yaptırımlarıdan en çok zarar görecek ülkenin Türkiye olacağını söyledi.


Karabağ'da önemli adım

Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini sağlayacak protokollerin imzalanmasından önce, Ermenistan'ın Karabağ çevresinde işgal ettiği 7 reyonun 5'inden çekileceğini ilan etmesi bekleniyor. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma Karabağ sorununun çözüm sürecine de hız kazandırdı. Aliyev ve Sarkisyan'ın Kelbecer ve Laçin dışındaki 5 reyondan Ermeni askerlerinin çekilmesi konusunda anlaştığı, sözkonusu iki reyondaki işgalin de sona erdirilmesi yönünde gelişmelerin yaşandığı kaydedildi./yeni şafak