Finansbank'ı Yunan NBG'ye sattıktan sonra 2010'da Millennium Bank'ı alarak yeniden bankacılık sektörüne geri dönen Hüsnü Özyeğin, Rusya'da da bankacılık dersi veriyor. Sabah'ın haberine göre beş şube ile başlayarak 15 yılda Rusya'nın kredilerde 18'inci, otomotiv kredilerinde ise beşinci bankası haline getirdiği Credit Europe Bank, 3.5 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Rusya'daki operasyonunu gözlerden uzak bir şekilde büyüten Özyeğin, şimdiye kadar tek bir basın toplantısı yapmamasının nedenini şu sözlerle açıkladı: "Türkiye'den rakip gelmesinden çekindim. Büyük bir büyüme potansiyeli var. Örneğin tüketici kredilerinin milli gelire oranı yüzde 10 gibi çok düşük bir seviyede."
TAKSİTLE ALIŞVERİŞ RUSYA'DA
Bin 100 bankanın olduğu Rusya pazarında 300 bankanın bireysel alanda hizmet verdiğini söyleyen Özyeğin, hedeflerini 2-3 yıl içinde ilk 10'a girmek olarak gösterdi. Özyeğin "Şu anda ilk 20'deyiz. 3 milyon müşterimiz var. 2 milyonu ilk bankacılık ürününü bizden aldı. Aktif müşteri sayısı 1.2 milyon. Ortalama müşterinin 3.2 ürünü var" dedi. Özyeğin, kredi kartında taksitle alışverişi Rusya'da ilk kez kendilerinin pazara sunduğunu, taksit uygulamasını sadece Credit Europe Bank'ın yaptığını vurguladı. 51 şehirde toplam 124 şubeye ulaştıklarını belirten Özyeğin, 609 ATM ve 8 bin 870 satış noktası oluşturduklarını da söyledi. Özyeğin ayrıca çalışan sayısında da 4 bin 500 kişiye ulaştıklarını ifade etti.

HALKA ARZI DÜŞÜNMÜYORUZ
Türkiye'de veya yurtdışında halka açılma planlarının olmadığını söyleyen Özyeğin, "Halka açılma zamanı değil. Avrupa'daki kriz minimum beş yıl sürecek. Bizim sermayeye ihtiyacımız yok çok şükür. Satın alma için bir iki bankaya baktık ama öyle bir kültürümüz var ki başka banka ile bizim birleşmemiz çok zor" dedi.

IKEA VE AUCHAN İLE ORTAK BANKA KURUYOR
Perakendede elde ettikleri tecrübeyi uluslararası markalar ile birlikte büyüteceklerini söyleyen Özyeğin, İsveçli mobilya devi IKEA ve Fransa'nın en büyük iki perakende şirketinden biri olan Auchan ile de banka kurma çalışmalarına başladıklarını belirtti. 2006'da Auchan ile yaptıkları işbirliğiyle Fransız perakende devi için özel kredi kartı çıkardıklarını hatırlatan Özyeğin, "Auchan mağazalarının tamamında sadece bu kredi kartı kullanılıyordu. Benzer bir uygulamayı şimdi IKEA ile hayata geçirdik. Bu iki şirket ile ortak banka kurmak için lisans başvurusu yaptık. Bu yeni bankanın tüm finansal altyapısını Credit Europe Bank yapacak" dedi.

SBERBANK'IN DENİZ'İ ALMASI EN ÇOK BİZE YARAR
Rusya'daki rakipleri Sberbank'ın Denizbank'ı satın almaya iyice yaklaşmasının kendileri açısından memnuniyet verici olduğunu söyleyen Hüsnü Özyeğin, "Sberbank ile görüşmeler olumlu sonuçlanırsa Türkiye-Rusya ilişkilerini oldukça artıracak. Sberbank'ın Türkiye'ye gelmesinin en çok bize faydalı olacağını düşünüyorum. Karşılıklı olarak çok işimiz var. Türkiye'de en çok tanıdıkları grup biziz. Sberbank'ın gelmesinin ardından bankanın Rus müşterilerinin Türkiye'de yatırım yapma arzusu da artar" diye konuştu.