Konuyla ilgili açıklama yapan Moskova'daki Serbski Psikiyatri Merkezi’ne bağlı Sosyal Sorunlar Masası Başkanı Boris Polojiy, Rusya’nın intihar açısından dünyanın ikinci ülkesi durumuna düştüğünü kaydetti. Polojiy, “1990-2010 yılları arasında Rusya’da yaklaşık 800 bin kişi intihar ederek canına kıydı. Bu neredeyse bir milyona yakın bir rakam, dolayısıyla bir kent nüfusu kadar insanı kaybettik” dedi.
 
Serbski Adli Psikiyatri Merkezi’ne göre, ülkede intihar edenlerin çoğu erkek. Merkez yetkilisi Polojiy, “İntihar eden erkekler ileri ve çalışabilir yaşlarda. Erkekler arasında yaş oranı 45, kadınlarda ise 52” diye konuştu.
 
Merkezin uzmanlarına göre, eski Sovyetler Birliği’nin çöküşü insanların ruh sağlığını ciddi etkiledi. 1990’lı yıllarda çok sayıda intihar yaşandı. Bu dönemde halk Sovyet sonrası zor koşullardan çok etkiledi. Psikiyatri uzmanları, 2000’li yıllardan başlayarak Rusya’da intihar konusuyla ilgili ciddi çalışmaların başlatıldığını ifade etti. 1995 yılında Rusya’da 100 bin kişiden 45'i intihar ederken, bu rakam 2010’da 23,5’e kadar geriledi. 
 
Rus uzmanlar, günümüzdeki intihar rakamlarının da kötü olduğuna dikkat çekerek, “Dünyada 100 bin kişiden 14 kişi intihar ederken, Rusya'da her 100 bin kişiden 23,5'i intihar edeiyor." ifadesini kullandı. 
 
Polojiy ülkede en fazla intiharın Komi ve Udmurtiya cumhuriyetlerinde yaşandığını belirtiyor. Uzman, eski Sovyet döneminde uygulanan sağlık hizmetlerinin tekrar başlatılmasını savunarak, "İntiharın önlenmesiyle ilgili halka gereken psikoloji ve sağlık yardımı yapılması lazım. Böyle bir sistem SSCB’de vardı. Ama sonradan dağıtıldı” dedi. 
 
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, intihar açısından Rusya dünyanın ikinci ülkesi. Birinci sırada Litvanya yer alıyor. Litvanya'da her yıl yaklaşık iki milyon intihar vakası yaşanıyor.