Kafkaslar"daki gerilimde Türkiye"nin izlediği politikaya kızan Rusya, Türk ihraç ürünlerini taşıyan TIR"lara sorun çıkarınca Türkiye de karşı tavır alma sürecine girdi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen “Mütekabiliyet esasından hareketle biz de Rusya"ya karşı tedbir paketini Pazartesi günü uygulamaya koyuyoruz” dedi.

Tüzmen"in “Türkiye transit ülke. Rusya"nın ihracatında Türkiye"ye karşı bağımlılıkları bulunuyor” sözleri, TIR"lara çıkarılan zorlukların mal taşıyan Rus gemilerine Boğaz geçişinde uygulanacağı şeklinde yorumlandı. Ancak iş dünyası tırmanan gerilimden hoşnut değil. Rus doğalgazına bağımlılığımız tedirginlik yaratıyor



Rusya ile Gürcistan arasında patlak veren gerilimin ardından yaşananlar, Türkiye"nin Gürcistan"a dolaylı desteği, Amerikan gemilerinin Karadeniz"e geçişine izin vermesi, Rusya ile Türkiye arasında ticari bir adı konmamış savaşı beraberinde getirdi. Rusya"nın bilinçli olarak uzun süredir Türk TIR"larına geçişlerde büyük problemler çıkarması, Türkiye"nin de tavrını sertleştirmesine neden oluyor. Tüzmen Rusya"nın bir iç genelge ile Türk TIR"larına karşı bezdirme politikası izlediğini öne sürdü. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya"ya karşı bir dizi karşı önlem paketini Pazartesi gününden itibaren uygulamaya koyacaklarını söyledi. Tüzmen, Türkiye"nin Rusya"ya karşı uygulayacağı tedbir paketinin, açık açık, etap etap, yavaş yavaş yerine geleceğini belirterek, “Biz daha önce söyledik, (rahatsız edilirsek, rahatsız ederiz) dedik” diye konuştu.

Bakan Tüzmen, Pazartesi günü mütekabiliyet esasından hareketle, Rus ihraç ürünlerine Türk gümrüklerinde, Rus gümrüklerinde Türk ihraç ürünlerine uygulanan kısıtlamaların uygulanacağını kaydederek, Rusya"nın gümrüklerinde gerçekleştirdiği uygulamayı, sadece Rusya"da yayımlanan gizli bir iç genelge ile yaptığını söyledi.

Rus ihracatında transit ülkeyiz

Tüzmen, yalnızca Türkiye"nin Rusya"ya değil, Rusya"nın da Türkiye"ye bağımlılığının bulunduğunu ve Türkiye"nin Rusya"nın ihracatında 5"inci büyük ülke olduğunu hatırlattı. Türkiye"nin petrolde yüzde 40, doğalgazda yüzde 60 oranında Rusya"ya bağımlı olduğunu ifade eden Tüzmen, ancak Rusya"nın da ihraç pazarları bağlamında ve Türkiye"nin transit ülke konumunda bulunması nedeniyle Türkiye"ye karşı bağımlılıkları bulunduğunu açıkladı.
Tüzmen"in bu sözleri “Rus mallarının büyük bölümü boğazlardan gemilerle taşınıyor. Tıpkı TIR"lara uygulandığı gibi Türkiye de Rus gemilerinin boğazlardan geçiş önceliğini keserek, onları bekleterek misilleme yapabilir” şeklinde yorumlandı. Buna karşılık iş dünyası artan gerilimden hoşnut değil. Türkiye"nin özellikle doğalgazda Rusya"ya yüzde 60"a yakın oranda bağımlı olması endişe yaratıyor. Rusya"nın gerilim daha da artarsa doğalgaz kozunu kullanabileceği belirtiliyor. İş dünyası “Kış aylarında bizi soğukta ve karanlıkta bırakabilirler. Onlar bizden domates almasa da olur. Ancak bizim onların doğalgazına ihtiyacımız var” diyor.

Rusya"nın DTO üyeliğine veto

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya"ya karşı yapılacak misilleme hareketleri içinde Rusya"nın Dünya Ticaret Örgütü"ne (DTÖ) üyeliğine de dikkat çekti. Rusya"nın DTÖ üyeliği konusunda 2005 yılında Türkiye ve ABD"nin çekinceleri olduğunu daha sonra bu çekincelerin ortadan kalktığını hatırlatan Tüzmen “Siz bütün üye ülkelerin direk onayını almadan DTÖ"ye giremezsiniz. Son dönemde yapılan negatif çalışmalar, bizim bu görüşümüzü tekrar gözden geçirmemizi gündeme getirecektir” diyerek Türkiye"nin Rusya"nın DTÖ üyeliğini engelleyebileceği imasında da bulundu.