Türkiye'nin Rusya'ya ihracatını artırmak için ilk hedef gıda ürünleri. Taze meyve ve sebzede sorunun çözülmesinin ardından, tavuk ürünleri de artık Rusya pazarına girebilecek. Rusya Bitki Karantina Federal Servisi ile görüşmeleri tamamlayan Türk yetkililer, 500 bin tonluk beyaz et kotasının onayını aldı.
Rusya'nın onayını alan işletmelerde kesim yapan tavuk üreticisi firmalar yarından itibaren ihracata başlayabilecek. Türkiye'ye tanınan kotanın yaklaşık ihracat bedelinin 1 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin bu ihracat rakamını yakalayabilmesi için Rusya'nın talep ettiği standartlarda tavuk etini, rekabet edebilecek rakamlarda piyasaya arz etmesi gerekiyor.

KALİTEYİ YAKALAYAN ŞİRKET RUSYA PİYASASINA GİREBİLİR

Türk yetkililerden edinilen bilgiye göre 'Veterinerlik Sertifikası' ile ilgili belgede de uzlaşı sağlandı. Eylül-Ekim aylarında Türkiye'de incelemelerde bulunan Rusya Bitki Karantina Federal Servisi yetkilileri incelemelerde bulundukları 17 tesisten 6'sına onay verdi. Rusya makamları şirket yerine kesim yapılan tesislere izin veriyor.

Hijyen açısından Rusya'nın standartlarını yakalayan tesislerde kesim yapan tavuk üreticileri, Rusya pazarına girebilecek. Rus yetkililer, diğer 11 tesisin eksikliklerini tamamlayarak Türkiye Tarım Bakanlığı'ndan onay alırlarsa bu tesisler için de kapıyı açacak. Bunun dışında kalan diğer şirketler de Türkiye Tarım Bakanlığı'na başvurarak gerekli inceleme talebinde bulunabilecekler.

RUSYA, BEYAZ ETTE SERBEST PİYASA ANLAYIŞINA GİDİYOR

Rus yetkililerin tavuk etinde önümüzdeki dönemde kotaları tamamı ile kaldırması gündemde. Yerli üreticilerin rekabet şansının olduğunu düşünen yetkililer 2015 yılına kadar tavuk eti ithalatına gerek kalmayabileceğini düşünüyor. Kaliteli ve makul fiyata üreten piyasaya girebilecek. Bu durumda yakın olması ve tavukların temizlenmesinde klorlama yapılmaması nedeni ile Türk şirketlerinin şansı hayli yüksek.

Türk şirketler için bir avantaj da ABD'den ithal edilen 600 bin tonluk kotanın iptal edilmiş olması. Rus makamları gerekli hijyen şatlarını sağlamadığı gerekçesi ile Amerika'lı şirketlerden alımı 19 Ağustos itibari ile durdurdu. Amerikanlı yetkiler de Moskova'da Bitki Karantina Merkezi'nin kapısını aşındırıyor.

Erdoğan'ın Moskova ziyaretinde Tarım Bakanı Mehdi Eker'le Rusya Tarım Bakanı Yelena Skrinnik arasında yeni bir anlaşma parafe edildi. Türkiye'nin bir çok gıda ürünü ile ilgili Rusya pazarına açılması gündemde. Son durumu bir kez daha ele almak üzere Skrinnik yakın zamanda Türkiye'ye gidecek./yeni şafak