Rüşvet araştırma komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığı"na önerge veren CHP"li Köse, Türkiye"de yaşanan rüşvet iddialarına yönelik bir Meclis araştırması açılmasını talep ederek, şöyle dedi:

"Ülkemizde yıllardan beridir en önemli toplumsal sorunların başında gelen rüşvet konusunun çözülemediği bir gerçektir. Ekonomik bozuklukların sonucunda ortaya çıktığı bilimsel kabul gören rüşvet ile sistemli bir mücadele gerekliliği kesindir."

Önergenin gerekçesinde Uluslararası Saydamlık Örgütü"nün en son hazırladığı Küresel Yolsuzluk Raporu"nun ortaya koyduğu rakamlara dikkat çekilerek, şöyle denildi:

"Örgütün, 86 ülkede 90 bin kişiyle yaptığı araştırmaya dayanarak hazırladığı rapor, insanların "dünyanın üç yıl önceye göre daha rüşvetçi bir yer olduğunu düşündüğünü" ortaya koymaktadır. Rapora göre, katılımcıların yüzde 56"sı ülkelerinde rüşvetin daha yaygın hale geldiğini söylemiştir. Rapora katılanların yüzde 56"sı hükümetlerin rüşvet sorununun üstesinden gelmede etkisiz kaldığına inandığını belirtmiştir. Yine aynı raporda, katılımcıların dörtte birinin geçen yıl rüşvet verdiği ve en fazla rüşvet alanların ise polislerin olduğu belirtildi."

-BİR YILDA RÜŞVET VERDİĞİNİ SÖYLEYENLERİN ORANI TÜRKİYE"DE YÜZDE 19-

Rapordan örnekler verilen önergede, son 12 ayda en fazla rüşvetin döndüğü ülkelerin Sahra Altı Afrikası"nda yer aldığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Sahra Altı Afrikası ülkelerinde son bir yılda rüşvet verdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 56 ile başı çekerken, Türkiye ve Balkan ülkelerinde (Bosna Hersek, Makedonya, Sırbistan, Kosova ve Hırvatistan) bu oran yüzde 19"a ulaşmaktadır. Türkiye ve Balkan ülkelerinde yetkililerle sorun yaşamak istemediği için rüşvet verenlerin oranı yüzde 6, sorunların çözümünün hızlanması için yüzde 21, hakkı olan hizmeti almak için ise yüzde 15 olurken, niçin rüşvet verdiğini bilmeyenlerin oranı yüzde 53 ve niçin rüşvet verdiğini hatırlamayanların oranı ise yüzde 5 olmuştur."