Çalıştığı gümrük müşavirlik şirketinin rüşvete karıştığını bildiren gümrük müşaviri  İrfan Yücesoy şirket patronu tarafından ölümle tehdit edildi.
 
İrfan Yücesoy gümrüklerde acımasızca işleyen rüşvet çartının ezdiği isimlerden biri. Yücesoy hemen hiçbir şirkette rahat bir biçimde çalışamıyor. 2001 yılından bu yana gümrük müşavir yardımcısı olarak çalışan Yücesoy rüşvet düzenine direndiği için gün geldi işten atıldı gün geldi gümrükte dayak yedi.
 
Ancak o yine de doğru bildiğinden şaşmadı. Bir çok gümrük operasyonu onun ihbarları sonrası yapıldı. Yücesoy geçtiğimiz hafta da çalıştığı Yasal Gümrük Müşavirliği’nin rüşvet vererek Ambarlı’dan mal çektirmek istediğini bildirdi. Haberin Rotahaber'de yer almasından sonra Yücesoy için acı bir süreç de başlamış oldu. Çalıştığı şirket önce İrfan Yücesoy’u şirketten uzak tutmaya çalıştı. Ancak bu sabah yaşan olay tüyleri diken diken edecek türden.
 
Yücesoy Rotahaber'e bu sabah yaşadığı olayı şu sözlerle anlattı: “Bu sabah 08.30 gibi işe geldim. Saat 09.00’a doğru da şeflerden bir toplantı yapılacağını odaya geçmemizi söyledi. Odada şirketin patronlarından Salih Yazıcı ile birlikte 5-6 kişi vardı. Salih Yazıcı odaya girdekten sonra bayanların odadan çıkmasını istedi.
 
İki bayan odadan ayrıldı. Yazıcı o arada şef Can Candemir’e de ‘iç ve dış kapıları kilitleyin’ dedi. Kapılar kilitlendikten sonra Yazıcı ‘İçimizde bir hain var’ dedi. Ve çekmecesinde silahı çıkardı ‘O haini bugün bulacağım’ dedi. O ara bana yönelerek ‘İrfan bu işi senin yaptığını düşünüyorum. Bütün işaretler seni gösteriyor. Başmüdürde (İstanbul Gümrük Başmüdürü Teyvik Usta) ‘Haini başka yerde aramayın içindezde o. Onu ayıklayın’ dedi. Bunun bedelini ödeyeceksin. Daha sonra silahın mermisini namluya sürerek silahı başıma dayadı. Silah başımdayksen ann-avrat küfetti bana. Yarım saat kadar silahı başıma dayalı tuttu. Bense herseferinde ona ‘Ben ihbar etmedim’ dedi. Daha sonra bizi kimlere ihbar ettin dedi. Boş bulunduğu bi anda Can Candemir isimli şef silahı elinde aldı çekmeceye koydu. Daha sonra 2-3 kez yine silahı aldı başıma dayadı. Daha sonra masaya oturdu. Ve ‘Bu şirketten tüm haklarımı alarak ayrılıyorum’ şeklinde bir yazı imzalattı. Ben dışarı çıkar çıkmaz 155’den Polis’i aradım. Ben dışarıdayken biri kız iki kişi ellerinde bir çanta ile kaçtılar. Silahı da kaçırdılar. Kaçırdıkları çantada önemli dosyalarda vardı. Hergün gümrüklerde verilen rüşvetin yazılı olduğu defteri de kaçırdılar. O arada ben bir arabanın arkasında saklandım. Salih Yazıcı’nın da kaçtığını gördüm”
 
İrfan Yücesoy olay sonrası direk Feriköy Polis Karakolu’na gittiğini, başında geçen olayı tek tek anlattığını, Şişli Devlet Hastanesi’nde darp raporu aldığını söyledi.
 
Ortağı Ali Balkan Metel
 
İrfan Yücesoy’un ölümle yüzyüze kaldığı şirketin üç ortağı bulunuyor. İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre büyük ortak Salih Yazıcı. Diğer iki ortak ise Ali Balkan Metel ve Vedat Özdurmuş. Ali Balkan Metel Susurluk sürecinin kilit isimlerinden biri olarak gündeme geldi. Kasım 1993’de öldürülen JİTEM’un kurucularından Cem Ersever’in de yakın arkadaşıydı.  Metel 1990’lı yıllarda bir çok ilde gümrük muhafaza müdürlüğü yaptı.
 
Bu pazarlığı ihbar etti
 
İrfan Yücesoy’un bu sabah ölümle yüzyüze kaldığı olayın gerisinde geçtiğimiz hafta yaşanan bir rüşvet pazarlığı yer alıyordu İthalatçı firma Ö.R.’nin mallarının gümrükten çekilmesi için çalıştığı şirket Yasal Gümrük Müşavirliği’ydi. Uzakdoğu’dan ithal edilen mal için daha düşük bir mal beyanında bulunularak işlem yapılmıştı. Söz konusu mal için düzenlenen beyannamenin numarası ise 152964 olarak açıklanmıştı. Yücesoy çalıştığı firmanın rüşvet vererek söz konusu işlemi yaptığını bildirmişti. Yasal Gümrük adına rüşveti veren şirket çalışanı ise M. A. Olarak açıklanmıştı.
 
-ROTAHABER-