Geçen Cuma günü başlayan Gürcü- Rus Savaşı iyi bir stratejiye oturuyor. Rusya kukla Şakaşvili yönetimini devirene kadar operasyonu sürdürecek. Şu anda zaten Rus birlikleri Başkent Tiflis kapılarına dayandı. Rusya için Gürcistan yönetiminin devrilmesi çok önemli. Gürcistan, bölgede adeta ABD"yi bölgeye çekme görevi üstlenmiş durumda. Bu nedenle Ruslar operasyonu Şakaşvili"yi devirene kadar sürdürecek ve devirmeden geri dönmeyecek. Zaten çok büyük üstünlük sağlamış durumda. 

Şakaşvili yönetimiyle ABD, Kafkaslar"a daha fazla abanmaya başladı. Ukrayna, Gürcistan, Ermenistan ve Türkiye"deki kendine yakın yönetimlerle ABD bölgede Rusya"yı zorlamaya, hatta rahatsız etmeye başlamıştı. ABD uzun yıllardır Karadeniz"e çıkmak için çeşitli bahaneler arıyordu. Gürcistan"ı NATO"ya alarak bunu başarmak istiyordu. Ancak Rus yönetimi buna sert karşılık veriyordu. Türkiye de ABD"nin Karadeniz"e yerleşmesinden rahatsız. Özellikle TSK çevresi… Irak işgali öncesi ABD, hiç manası yokken Karadeniz illerinde kendisine üs istemişti. Adeta bunun ipucunu verdi. 

Şakaşvili, Rusya ile uyumlu çalışmıyor, tamamen Batı"nın istekleri doğrultusunda hareket ediyordu. 4,5 milyonluk Gürcistan"da Şakaşvili yönetimiyle yolsuzluklar ve üretimsizlik had safhaya varmış; Şakaşvili artan muhalefeti sert ve hileli yöntemlerle durdurmaya çalışmıştı. “Gül Devrimi” adeta “Kan Devrimi”ne dönüştü! Şakaşvili"nin halk desteğinin de azaldığı bir dönemde bu savaşın başlatılması anlamlı. 

Rusya, Putin yönetimiyle toparlandı ve Yeltsin dönemi gibi kötü görüntü vermemeye başladı. Rusya, son 5 yıl içinde 550 milyar dolarlık deviz rezervine ulaştı. Petrol fiyatlarının artması Putin yönetimi için hayat öpücüğü gibi oldu. Rusya hızla kalkındı ve yeni yatırımlarla refah dönemine girdi. Anayasa gereği iki dönem Devlet Başkanı olan Putin, üçüncü kez seçilemedi ama 43 yaşındaki çalışma arkadaşı Medvedev"i göreve seçtirdi. Şu ana kadar çok uyumlu bir yönetim sergiliyorlar. Medvedev çok zeki biri. Bunu Bush da itiraf etti. İki zeki birleşince önümüzdeki günler ve yıllarda güçlü ve sesini daha da yükseltecek bir Rusya göreceğiz. Aslında herkes buna göre hesabını yapmalı. 

Gürcistan Savaşı"nın önemli bir anlamı da, ABD"nin, Rusya üzerine gelmeye başladığı bir sırada patlak vermesidir. ABD, Polonya ve Çek Cumhuriyeti topraklarına uzun menzilli füze ve füzesavar sistemleri kurmak istiyordu. Rusya bundan çok rahatsız oldu ve rahatsızlığını sık sık dile getirdi. İşte bu dönemde bu savaş buna da bir cevap! Rusya kararlılığını gösteriyor. En önemlisi de milli çıkarlarını silahla çözeceğinin mesajını veriyor. Rusya halen dünyanın en önemli askeri ve ekonomik güç! Asya"nın petrol ve doğalgaz vanasını elinde tutuyor. Türkiye"nin bile… 

Bu savaşın önemli bir mesajı da bölgede kukla yönetimlerin uzun süre ayakta durumayacağı. Bu yönetimler huzur getirmiyor aksine huzursuzluğun merkezi oluyor. Şakaşvili"nin düştüğü komik durum herkese ders olmalı. ABD"nin desteklediği Şakaşvili"ye yardıma gelen yok! Adeta ABD"den tık yok. ABD"de herkes seçim telaşı içinde… Ruslar, Gürcüleri çok kötü yakaladı. Şakaşvili kukla olduğunu unutuyor. Oysa kuklalar kullanılır ve atılır. Ona yardım edilmez. İşte kuklalar bunu bilmiyor. Çığlıkları ise bu kubbede hoş seda kalır!..