Rusya Federal Uzay Ajansı'ndan yapılan açıklamada uzay mekiğinden ayrılmasının ardından asıl taşıyıcı olan sistemin ateşlenemediği ve motorun çalışmadığı kaydedildi. Uzayda kalan robotun yeniden ateşlenmesi için yapılan denemeler başarılı olmazken, aracın bataryasının tükenmemesi için teknik heyetin sadece üç güne ihtiyacı olduğu ifade edildi.
 
Rusya Federal Uzay Ajansı Başkanı Vladimir Popovkin, "Bizim için çok zor bir gece oldu. Çünkü biz uzay aracını ayrılmasının ardından harekete geçiremedik. Ancak aracın koordinatlarını biliyoruz." dedi.
 
Yaşanan süreci bir trajedi olarak değerlendiren Popovkin, "Bu bir kompleks durum. Araç yakıtını henüz kullanmadığı için ateşleme için yeterli zamanımız var. Sorunun çözülmesi ve aracın yoluna devam edebilmesi mümkün. Teknik heyetin üç günlük zamanı var." bilgisini aktardı.
 
MSİ gece 00:16'da Zenit-2 uzay aracı ile fırlatılan Phobos-Grunt uzay aracı Kızıl Gezegen'in uydusu Phobos'a ulaşması planlanıyordu. 
 
Rusya'nın 15 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği Mars yolculuğunun tekrar olumsuz sonuçlanması uzay çalışmaları için bir hayal kırıklığı olacağı yorumu yapılıyor. 163 milyon dolara mal edilen uzay robotu, Mars'ın atmosferinden ve uydusu Phobos'tan toprak parçaları alarak 2014'de dünyaya dönmesi planlanıyordu.
 
Phobos-Grunt aynı zamanda Çin'e ait Yinghuo 1 uydusunu Mars'ta yörüngeye yerleştirecekti.
 
Rusya'nın Phobos'a olan ilgisi 1970'li yıllarda başlamıştı. Phobos1 ve 2 çalışmalarının kısmen başarısız olması ve Mars 96 uzay aracının kontrolden çıkması sonrası Moskova'nın gezegenler arası çalışmaları zor bir döneme girmişti.