Günlük petrol üretimi bu yıl rekor seviyelere ulaşan Rusya'da,  kesintinin uygulanması halinde, toplam petrol üretiminde yıllık yaklaşık 15  milyon tonluk bir azalma olacağı öngörülüyor. Mevcut petrol fiyatları dikkate  alındığında bu düşüşün Rus petrol şirketlerine maliyetinin 6 milyar doları  bulacağı hesaplanıyor.
 
  
 Körfez ülkelerinin çoğunluğunda petrol üretimi devlet kontrolündeyken,  Rusya'da devletin üretim üzerinde doğrudan etkisi bulunmuyor. Rus petrol şirketi  yetkilileri, üretimin kısılmasına yönelik uygulamaya sıcak bakmadıklarını ifade  ediyor.
 
  
 OPEC kararı sonrası, GazpromNeft'in Başkanı Aleksandr Dyukov, şirket  olarak petrol üretimlerini düşürmeye hazır olmadıklarını dile getirirken, ülkenin  en büyük ikinci petrol üreticisi Lukoil'in Başkan Yardımcısı Leonid Fedun da  üretimi azaltmaları halinde yaşanacak gelir kaybının, Rus hükümeti tarafından  karşılanması gerektiğini söylemişti.
 
Rusya'nın en büyük petrol üreticisi Rosneft'in patronu Igor Sechin ise  petrol üretimlerini azaltmayı düşünmediklerini belirterek, "Neden bunu yapmak  zorundayız ki?" ifadesini kullanmıştı.
 
  
 Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, OPEC ile yapılan anlaşmanın  ardından ülkenin, günlük 11,2 milyon varil olan petrol üretimini 300 bin varil  azaltacağını duyurmuş, fakat petrol üretiminin azaltılmasına yönelik  sorumlulukların, şirketlere nasıl pay edileceği noktasında herhangi bir açıklama  yapmamıştı.
 
 
 "Rusya'da üretimi azaltmak kolay değil"
 
 Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Enerji Politikaları  Enstitüsü Direktörü Vladimir Milov, Rus devletinin şirketlerden petrol  üretimlerini düşürmelerini talep etmesinin sistemi zora sokacağını belirterek,  "Rus devletinin emir-komuta zincirinde, şirketlere petrol üretimlerini kısma  uygulamasını yaptırmak kolay değil." dedi.
 
  
 Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gündeminde ülkenin enerji sektörüne  yönelik birçok konunun bulunduğunu anlatan Milov, "Üretimin kısılmasına yönelik  karar beklenenden hızlı çıksa bile, uygulanmasını sağlayacak bir mekanizma henüz  yok." diye konuştu.
 
 Milov, hali hazırda birçok yatırımı bulunan Rus petrol şirketlerinin,  gelirlerinin düşmesinden endişe ettiğini ve bu nedenle üretimlerini kısmakta  isteksiz olduğunu belirterek, "Ayrıca hangi şirketin üretimini ne kadar  kısacağını tanımlayan bir mekanizma da bulunmuyor." ifadesini kullandı.
 
  
 "Üretimin kısılması eskiyen sahalar üzerinden organize edilebilir"
 
  Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marcel Salikhov  da Rusya'nın OPEC anlaşmasına katılmamasının, ülke ekonomisi için daha faydalı  olacağını savundu.
 
 Rus petrol sanayisinin yapısı bakımından üretimi kısma kararının  uygulanmasının zor olacağına işaret eden Salikhov, "Ancak karar verildi.  Sanıyorum üretim kısılması artık eskiyen petrol sahaları üzerinden organize  edilecek." dedi.
 
 Asıl sorunun, bu yükün şirketlere nasıl paylaştırılacağı olduğunu  vurgulayan Salikhov, bunun nasıl olacağı konusunda belirsizliğin devam ettiğini  söyledi.
 
  
"Petrol fiyatlarındaki birkaç dolarlık artış bile önemli kazanç  olacaktır"
 
 Rusya Federasyonu Dışişleri Üniversitesi Enerji Politikaları Bölümü  Yardımcı Direktörü Igbal Guliyev ise petrol üretiminin kısılması halinde, petrol  fiyatlarının yükseleceğini, bu durumun da Rusya'ya gelir sağlayacağını ifade  etti.
 
  
 Petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin, şirketlerin üretimi azaltması  nedeniyle yaşayacağı kaybı telafi edeceğini savunan Guliyev, "Petrol  fiyatlarındaki birkaç dolarlık artış bile, şirketlerin günlük gelirlerinde önemli  bir kazanç olacaktır." dedi.
 
  
 Guliyev ülkede birçok petrol şirketinin düşük kar marjlı petrol  sahalarını işlettiğini belirterek, "Rus petrol devi Rosneft'in de düşük kar  marjlı projelerden vazgeçerek, daha verimli bir sürece yönelmesi gerekecek."  ifadesini kullandı.
 
  
Rusya'nın petrol üretiminin yaklaşık yarısını tek başına karşılayan  Rosneft'in üretimini kısması halinde bazı negatif etkiler yaşayabileceğini dile  getiren Guliyev, şunları kaydetti:
 
 "Daha verimli bir sürece geçemez ise Rosneft ve çalışanları açısından  bazı olumsuz etkiler oluşabilir. Şirket olarak devasa prosedürlere girişmek  istemiyorlar, ancak bu Rus ekonomisinin geleceği açısından önemli bir karar.  Özetle, üretimin kısılması Rus ekonomisi için büyük önem arz ediyor ve petrol  fiyatlarındaki yükseliş, şirketlerin yaşayacağı kayıpları kapatacaktır."