MOSKOVA (QHA) -

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı verilerine göre, ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) son iyi aylık istikrar döneminden sonra tekrar düşüşe geçerek temmuz ayında yüzde 0,1 küçüldü.
 
Yıllık bazda ise Rus ekonomisi temmuz ayında yüzde 0,7 küçülürken, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukaev daha önce yaptığı açıklamada, temmuz ayında yıllık küçülmenin yüzde 0,6 düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini belirtmişti.
 
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın açıklamasında, 2016 yılının ilk 7 ayı GSYH’nın 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 0,9 oranında düşüş gösterdiği belirtildi.
 
Açıklamada, ekonomideki küçülmenin ana nedeni olarak üretimdeki gerileme, elektrik ve gaz üretimi ve dağıtımındaki azalma gösterildi.
 
Rusya Merkez Bankası, geçtiğimiz yıl yüzde 3,7 küçülen ülke ekonomisinin bu yıl sonu itibarıyla yüzde 0,7 gerileceğini tahmin ediyor.
 
Rusya Ekonomi Yüksek Okulu Milli Araştırma Üniversitesi, Rusya ekonomisinin düşüşte olduğunu bildirdi. Üniversitenin ‘Devlet ve Ticaretle İlgili Yorumlar’ adlı raporunda, 2016 yılının ilk yarısında ekonominin ‘geniş cephe’ ile daraldığı ve düşüşün tüm sektörleri etkilediği kaydedildi.
 
Rusya Maliye Bakanı Yardımcısı Tatyana Nesterenko ise, Rusya ekonomisinde reformların yapılmaması halinde, 2017 yılının sonuna kadar ülkenin tüm rezervlerinin harcanacağını belirtti.