Kıbrıs Rum Kesimi, Akdeniz'de hak iddia edip doğal gaz ve petrol arama faaliyetlerine başladı.
Rumlar, ekim ayında Doğu Akdeniz'deki "Afrodit" olarak adlandırılan doğal gaz yatağında ilk sondajı yaptı. İsrail'in desteğini de alan Rumlar, çalışmalarını hızlandırdı. Ancak bu küstah girişim, Türkiye'nin hem askeri hem de diplomatik tepkisiyle karşılaştı. Doğu Akdeniz'e savaş gemilerini gönderen Türkiye, nabız yoklamaya başladı. İşte Doğu Akdeniz'deki bu hareketlilikte, ilginç bir gelişme yaşandı.

HRİSTOFYAS TEHDİT ETTİ
İsrail istihbaratı MOSSAD'a yakınlığıyla bilinen Debka adlı internet sitesi, önemli bir iddiada bulundu. Debka, Türk savaş gemilerinin, Kıbrıs Rum Kesimi ile İsrail'in hak iddia ettiği Doğu Akdeniz'deki doğalgaz yataklarının bulunduğu bölgede ateş açtığını öne sürdü. Haberde, Türk savaş gemilerinin 21 Aralık'ta, İsrail'e ait Leviathan bölgesi ile Rumlar'ın sözde 'ekonomik münhasır bölge'si olarak adlandırılan Afrodit kısmında ateş açtığı belirtildi. Site, İsrail ve Rum Kesimi'nin olayı rapor etmediğini, buna karşılık iki ülkenin de bölgeye takviye güç gönderdiğini kaydetti. Debka'nın haberine göre ilk tepkiyi ise Rum lider Dimitris Hristofyas verdi. Hristofyas "Eğer Türkiye bölgenin polis şefliğini oynamaya devam ederse, bölgedeki Türk nüfusu kötü bir hadise yaşayacak" diye tehdit etti.

DERiN ANLAŞMA
Rumlar, KKTC ve Türkiye'nin itirazlarına rağmen doğalgaz ve petrol aramak için sondaja başladı. Sondaj çalışması için Amerikan Noble firması ile anlaşıldı. Noble, aynı zamanda İsrail'in Delek şirketiyle de ortak olduğu için gerilime İsrail de dahil oldu. İşte bu durum Türkiye'nin tepkisine yol açtı. Türkiye de KKTC ile kıta sahanlığı anlaşmasını yürürlüğe sokarak Girne ve Magusa açıklarında petrol ve doğalgaz arayacağını açıkladı.

SERVET DENiZi
Türkiye'nin elindeki verilere Doğu Akdeniz'deki rezervler şöyle: Kıbrıs, Lübnan, Suriye ve İsrail arasındaki bölgede 3 milyon 450 bin metreküp doğalgaz ve yaklaşık 1 milyar 700 milyon varil petrol bulunuyor. Kıbrıs-İsrail-Mısır-Girit arasındaki deniz bölgesinde ise toplam 15 trilyon metreküplük bir doğalgaz rezervi bulunuyor. Bunun mali boyutu ise 7 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.