KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum yönetiminin, orduyu teyakkuza geçirerek bir şey yapamayacağını belirterek, Rum tarafına, müzakerelerin devam ettiği bir ortamda, bölgede gerginliği artıracak petrol ve gaz arama çalışmalarını erteleme çağrısını yineledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında Lefkoşa ara bölgede yaptığı görüşme sona erdi.

Eroğlu, görüşmenin ardından, makamına dönüşünde yaptığı açıklamada, bugün, ''vatandaşlık-yabancıların ikameti-göçmenler ve sığınmacılar'' konusunu görüştüklerini ifade ederek, bu konuları, geçmişte ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' başlığı altında tartıştıklarını, o zaman bu konuları sonuçlandıramadıklarını ve iki kez daha görüşme kararı aldıklarını hatırlattı.

KKTC'nin tüm vatandaşlarının, kurulacak yeni ortaklık devletinin vatandaşı olması yönünde arzu ve önerilerinin olduğunu belirten Eroğlu, ''Vatandaşlarımız içerisinde ayrım yapmamama düşüncesi içerisinde olduğumuzu, burada bir sayı sınırlamasının doğru olmayacağını içeren önerilerimiz vardı. Bugün yine bu temelde önerilerimizi birbirimize vererek tartışma başlattık. Saat 10.00'dan 16.00'ya kadar bu tartışmayı devam ettirdik'' dedi.

14 Eylül Çarşamba günü yapılacak görüşmenin, Rum bakanlar kurulunda bütçenin ele alınacak olması nedeniyle Hristofyas'ın talebiyle sabahtan öğleden sonra saat 15.30'a alındığını kaydeden Eroğlu, bugünkü görüşmede ele alınan konuları, liderlerin temsilcilerinin çarşamba sabahı bir araya gelerek ele alacağını ve konunun görüşülmesine, öğleden sonra liderlerin katılımı ile devam edileceğini söyledi.

-RUMLARIN PETROL VE GAZ ARAYIŞI-

Rumların petrol ve gaz arayışlarına devam ettiğini ifade ederek, bu yöndeki uyarılarını yineleyen Eroğlu, Özel Temsilcisi Kudret Özersay'ın bu konuda günübirlik Ankara ziyareti yaparak Dışişleri yetkilileri ile görüştüğü hatırlattı.

15 Eylül Perşembe günü Kudret Özersay başkanlığında bir heyetin Ankara'ya giderek, petrol ve gaz araştırmasını erteleme önerilerine Rumların olumsuz yanıt vermesi durumunda ne gibi adımlar atılacağını görüşeceğini söyledi.

Eroğlu, şöyle konuştu:

''Temennim, Rum tarafının bu sorunu fazla büyütmeden ve fazla uzatmadan görüşmelerin selameti açısından da o düşündüklerini ertelerler. Çünkü hepimizin, (BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun) Genel Sekreter'e Ekim'e kadar yoğunlaştırılmış müzakereler yapmak ve Ekim'de bir araya gelmek sözümüz vardır. Bu gibi, hoş olmayan hususların araya sokulması bazı benimsemediğimiz veya benimsenmeyecek olayların da ortaya çıkmasına neden olabilir.

Dolayısıyla biz yine önerimizi tekrarlıyoruz. Ama bu önerimizin kabul görmemesi durumunda da atacağımız adımları Anavatan Türkiye ile tabii ki istişare ederek bir sonuca varma düşüncesindeyiz. Heyetimiz perşembe sabahı gidip akşam dönecek. Çünkü cuma günü de 'ekonomi' başlığını görüşmeye devam edeceğiz.''

-HRİSTOFYAS'IN ''ORDU TEYAKKUZDA OLMALI'' SÖZLERİ-

Eroğlu, Hristofyas'ın, ''Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMM) teyakkuzda olması gerektiği'' yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine ise şöyle devam etti:

''Bu davranış, özellikle müzakerelerin devam ettiği bir zamanda hoş değildir. Mühim olan burada, aklıselimin galip gelmesi ve hem görüşmelerin selameti bakımından hem de Akdeniz'de suların fazla ısınmasını engelleme bakımından ortaya koyduğumuz öneri kabul görür diye düşünüyorum. Yoksa, ordularını teyakkuz duruma geçirmekle bir şey olmaz, bir şey yapamazlar.

Mühim olan, müzakerelerin bu denli yoğunlaştırıldığı ve özellikle bizim, sonuç alma, Genel Sekreter'in sonuç alma düşüncesinde olduğu bir zamanda bu gibi tarafları provoke edecek gelişmelerden kaçınılmasıdır. Bizim temennimiz budur.''

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bir soru üzerine 19 Ekim'de, BM Genel Kurul çalışmaları için New York'a gideceğini de söyledi.

Liderler, bu hafta içinde 14 ve 16 Eylül'de yeniden görüşecek.

-BUTTENHEİM'iN AÇIKLAMASI-

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim de görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, liderler görüşmesinde ''vatandaşlık, yabancılar ve göç'' konularında tarafların görüş teatisinde bulunduğunu, konunun Çarşamba günü yapılacak liderler görüşmesinde ele alınmaya devam edeceğini söyledi.

Buttenheim, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Çarşamba sabah saatlerinde toplantısı olduğundan liderler görüşmesinin saat 15.30'da başlayacağını, ancak liderlerin temsilcilerinin saat 09.30'dan itibaren bir araya geleceğini kaydetti.