GÜNEY Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, adada barışın sağlanması için Türkiye"nin tutumunu değiştirmesini gerektiğini açıklarken, “Zamanında biz de Türkiye"nin Kıbrıs"ı işgale halı serdik” diye itirafta bulundu. Cyprus Mail gazetesinde yer alan haberde Hristofyas, “Türkiye"nin Ada"daki mevcudiyetini tabii ki kınıyorum.

Ama biz o dönemde Türkiye"nin önüne adayı işgal etmesi için ve bir daha da Kıbrıs"ta ayrılmaması için halı serdik. Ama bu söylemlerden bahsedildiğini hiç duyamadım” diye konuştu. Rum lider, “Eğer Rum tarafı uluslararası toplumun güvenini kazanmak istiyorsa bunu kabul etmelidir” dedi. Dün akşam yurt dışında yaşayan Kıbrıs Rumlarının katıldığı bir davette ise Hristofyas, “Adada barışın sağlanması için Türkiye dahil soruna dahil olan tüm tarafların yaptıkları suçlardan ötürü özür dilemeleri” gerektiğinin altını çizdi ve “Yoksa ileriye doğru bir adım atabilmemiz mümkün değil.

Kendimizi özgür hissetmemiz için milliyetçi ve şovenist duygulardan kurtulmamız gerekiyor” dedi. Hristofyas ayrıca görüşmelerin yapıldığı şu dönemde Kıbrıs Rum tarafına aşırı baskında bulunduğuna dikkat çekerek, “Bize değil. Ankara yönetimine baskı yapın. Çözümü tıkayan taraf Türkiye"dir” suçlamasında bulundu. / vatan