Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK),  uyarılara rağmen yayın ihlallerine devam eden evlilik programları nedeniyle 6  kanala ağırlaştırılmış para cezası verdi. Üst Kurul, adnan oktar'ın sahibi olduğu  ve dini içeriği bulunduğu iddia edilen bir programda dansöz oynatılması üzerine  A9 kanalına müeyyide uyguladı.

   RTÜK yetkililerinden alınan bilgiye göre, evlilik programlarıyla  ilgili olarak vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları ve kurumlardan gelen  şikayetler artarak devam ediyor.  RTÜK'e, "444 1 178" çağrı hattı, RTÜK web  sayfası, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), Başbakanlık İletişim Merkezi  (BİMER) ve e-posta üstünden gelen şikayetlerin sayısı son bir yılda 136 bini  aştı.

    Bu kapsamda Üst Kurul dünkü toplantısında, yayından kaldırılması  konusunda geçen hafta ikaz edilmelerine rağmen aynı formatta yayın sürdüren  evlilik programlarını tekrar ele aldı.

    En fazla şikayeti alan evlilik programlarından Kanal D'deki "Kısmetse  Olur", star TV'deki "Zuhal Topal'la", Show TV'deki "Evleneceksen Gel", ATV'deki  "Esra Erol'da" ve flash tv'deki "Dest-i İzdivaç" programlarındaki ihlaller  nedeniyle bu kanallara yine para cezası verildi.

    RTÜK bu cezaları, 6112 sayılı Kanun'un 8/1 maddesindeki "Yayınlar  insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz,  kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı  veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" ve "Toplumun milli ve manevi  değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" ilkelerini  ihlalden  ve yine üst sınırdan uyguladı. RTÜK, Reklam gelirinin yüzde 2'si  oranında ağırlaştırılmış para cezası verilmesini kararlaştırdı.

    Böylece son bir yılda RTÜK'ün evlilik programlarına verdiği para  cezası 17 milyonu aştı.

    - Adnan Oktar'ın kanalına ceza

    Üst Kurul ayrıca, dini konularda kendini rol model olarak sunan ve  kamuoyunda "Adnan Hoca" olarak tanınan   Adnan Oktar'ın sahibi olduğu, dini  içeriği bulunduğu iddia edilen bir programda dansöz oynatılması üzerine A9  kanalına para cezası uygulandı.

    Ceza, 6112 sayılı Kanun'un 8'inci maddesindeki "Toplumun milli ve  manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz." ve  "...çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar  verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman  dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz." ilkelerini ihlalden  verildi.

    RTÜK ayrıca, TV8'e akıllı işaretlerin yanlış kullanımı, EM TV'ye de  şiddet haberleri nedeniyle müeyyide uyguladı.

    Üst Kurul bununla birlikte dini duyguları istismar ederek haksız  ticari çıkar elde eden, cinsel içerikli ve gıda takviyesi ürün satışı yapan,  canlı sohbet hatları reklamı yapan, "ara-kazan", "bul-kazan" gibi bahis siteleri  ve çeşitli "tele alış-veriş" programları yapan kanallara da ceza vermeyi  sürdürdü.

    RTÜK, daha önce yapıldığı gibi telefon yoluyla vatandaşı dolandıran,  bitkisel ve cinsel gücü arttırıcı ilaç satanlarla "ara-kazan", "bul-kazan"  gibi  programlarla ilgili aldığı müeyyide kararlarını sağlık Bakanlığına ve Bilgi  Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığına bildirdi.