Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, göçmenlerin çifte vatandaş olabilmesi gerektiğini savunarak, "İnsanların kökeninin bir parçasını oluşturan şeylerden vazgeçilmesini neden isteyeyim" dedi.

Roth, başkent Berlin'deki Dünya Kültürler Evinde "Multikultur 2.0" adlı kitabın tanıtımı için düzenlenen ve yazar Nevim Çil ile kitabın yayıncısı Susanne Stemmler'in de dahil olduğu bir panele katıldı.

Çifte vatandaşlığa dogmatik değil pragmatik bir şekilde baktığını ifade eden Roth, eski futbolcu İlhan Mansız'ı örnek gösterdi.

Roth, neden Alman Milli Takımı'nda değil de Türk Milli Takımı'nda oynadığını sorduğu Mansız'ın, Almanca bilmeyen büyükannesinin Alman vatandaşı yapılmadığını söylediğini ve "Büyükannemi istemiyorlarsa beni de alamazlar" dediğini aktardı.

Çifte vatandaşlığın gerçeklikle ve kabul görmeyle bir ilgisi olduğunu belirten Roth, "opsiyon modeli" olarak adlandırılan ve ülkede doğan göçmen çocukların, doğrudan çifte vatandaş olmalarının ardından 18-23 yaşları arasında iki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda bırakıldığı uygulamanın saçma olduğunu söyledi.

Ülkedeki Müslümanları eleştiren Almanya Merkez Bankası'nın eski Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin'in geçen yıl başlattığı tartışmanın yaralar açtığını ifade eden Roth, bu tartışmadan dolayı birçok Müslümanın kendi ülkesi olarak gördüğü Almanya'dan ayrılmayı düşündüğünü kaydetti.

Göçmenlerin Alman toplumuna uyumu konusundaki tartışmaların gereksiz yere çok sert yapıldığını belirten Roth, Hessen Eyalet Meclisi seçimlerinde eyaletin eski başbakanı Roland Koch'un çifte vatandaşlığa karşı başlattığı imza kampanyasını da eleştirerek, sadece birkaç bin imza toplayabileceğini düşündüklerini belirtti.

Yazar Çil de konuşmasında, "bir Türk olarak 'Ben Almanım' demenin 'öbürü değilim' demek ya da Türk olmayı bırakmak anlamına gelmediğini" ifade ederek, göçmenlerin önüne birçok engel çıkarılmasının ülkede hala büyük bir sorun olduğunu kaydetti.

A.A.