Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini yineleyerek, "bir gün AB'nin Türkiye'ye üye olun çağrısı karşısında, Türkiye'nin artık 'Biz girmek istemiyoruz' demesinden korktuğunu" söyledi.

Hamburg'da 20 Şubat'ta yapılacak eyalet meclisi seçimleriyle ilgili partisinin kampanyasına katılan Roth, AA muhabirine yaptığı açıklamada, NATO başta olmak üzere çok sayıda uluslararası kuruma üye olan Türkiye'nin Avrupa Birliği içinde de yer alması gerektiğini belirtti.

"Türkiye'de reform sürecinin henüz bitmediğini" kaydeden Roth, hukuk devleti, kadın hakları ve insan hakları gibi konularda tam anlamıyla ilerlemiş bir Türkiye'nin Avrupa'yı daha da güçlendireceğine olan inancını dile getirdi.

Roth, "Türkiye Avrupa için aynı zamanda büyük bir ekonomik potansiyeli olan bir ülke. Çok sayıda Alman işletmesi Türkiye'de faaliyet göstermekte. İnanılmaz bir bağlantı var iki ülke arasında. Ekonomik açıdan Türkiye önemli bir pazar. Diğer ülkelere bağlantı bakımından da Türkiye özel bir jeopolitik konuma sahip. Bütün bu faktörlerin Avrupa tarafından dikkate alınması gerekiyor" dedi.

-"VİZE KALDIRILSIN"-

Türkiye ile Rusya arasında vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırıldığına dikkati çeken Roth, Almanya ile Türkiye arasında da tüm vatandaşlara yönelik vize uygulamasının kaldırılmasını talep etti.

Roth, 1963 yılında Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında ortaklık yaratan anlaşmanın imzalandığına ve dolayısıyla Türk vatandaşlarına o günden beri uygulanan vizenin "haksız" olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arkadaşlarım dahi vize sıkıntısı yüzünden beni sıklıkla ziyarete gelemiyor. Bu şekilde gidemez. Aile birleşimi gibi nedenlerle Almanya'ya gelişler daha da zorlaştırıldı. Vize sadece işadamlarına değil, herkese kaldırılmalı. Vizenin kaldırılması konusunda Yeşiller Partisi olarak büyük mücadele vermekteyiz.
Bir gün AB'nin Türkiye'ye üye olun çağrısı karşısında, Türkiye'nin artık biz girmek istemiyoruz demesinden korkuyorum. Bu durum insanlarda hayal kırıklığı yarattı, çok sayıda insan Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması düşüncesinden uzaklaştı. Almanya olarak vizeyi zorlaştırmakla kendimize zarar veriyoruz."

Roth ayrıca, 20 Şubat'ta Hamburg'da Yeşiller Partisi'nin iyi bir sonuç alacağına inandığını belirterek, ekolojik, modern ve sosyal politikalar için SPD-Yeşiller koalisyonunun gerekli olduğunu anlattı.

Hamburg'un çok kültürlü bir kent olduğunu ve çok kültürlülüğün aynı zamanda büyük bir avantaj olduğunu kaydeden Roth, anadilin de önemine değindi. Roth, Almanya'da yaşayan herkesin Almanca öğrenmesi gerektiğini, ancak küçük yaştan itibaren okullarda anadilin de öğretilmesinin önemine işaret etti. Roth, 20 Şubat'ta göçmenlerin kendi gelecekleri için mutlaka sandığa gidip oy vermeleri konusunda çağrıda bulundu.

A.A.