Tıp dünyasında röntgen kullanımının yerine geçeceği düşünülen lazerle teşhis tekniği, beş yıl içinde uygulamaya konabilir. Raman spektroskopi adlı yöntem meme kanseri, diş çürümesi ve osteoporozun erken teşhis edilmesini sağlayabilecek

Kanserli, kansere meyilli ve sağlıklı hücreler arasındaki farkları görebilmek için artık lazer ışını kullanılabilir. Tıpta röntgen kullanımının yerine geçeceği düşünülen lazerle teşhis tekniğinin, beş yıl içinde uygulamaya hazır hale geleceği düşünülüyor. Raman spektroskopi adlı yöntem, meme kanseri, diş çürümesi ve osteoporozun (kemik erimesi) erken teşhisini sağlayabilecek. Bu, moleküllerden yayılan ışınların yoğunluğunu ve frekansını ölçme yöntemi kimya ve farmakolojide zaten kullanılmakta.

ABD, Michigan Üniversitesi"nden kimya profesörü Michael Morris, son birkaç yıldır insan kemiklerini incelemek için raman spektroskopiden yararlanıyor. Şimdiye dek çalışmalarını kadavralar üzerinde yürüten Prof. Morris, bu tekniğin hastalar üzerinde de etkili olabileceğini söylüyor.

Daha hızlı ve doğru sonuç

Prof. Michael Morris, bu tekniğin şimdi kullanılan birçok teşhis yönteminin yerini alabileceğini belirtirken avantajları arasında "yayılmacı" olmamasını, klasik yöntemlere kıyasla hızlı sonuç vermesini ve sonuçlarının da çok daha doğru çıkmasını gösteriyor.

Bir insan hastaysa ya da kuluçka dönemindeyse dokularındaki kimyasal bileşimin, sağlıklı dokulardan çok farklılaştığını hatırlatan Prof. Morris, raman spektroskopinin, tahlil ettiği dokuya göre değişim gösterdiğini anlatıyor: “Raman, neyi ölçüyorsanız onun hakkında moleküler bilgi sunuyor. Hastalıklı durumlardaysa hastalığın cinsine göre, kimyasal bileşim ya biraz ya da dikkat çekecek ölçüde anormal görünüm sunuyor. Bu yöntemle hastalık birkaç dakika içinde röntgene gerek duyulmadan teşhis edilebilir.”

Yöntemde hasta sadece bileğini masanın üstüne koyacak ve kendisine lazer ışını verecek fiber optikler taşıyan silikon bir bileklik takacak. Lazer verme işlemi birkaç dakika içinde yeterince sinyal alındıktan sonra tamamlanacak ve sonuç birkaç saniyede görülebilecek. (bbc)