Real Madrid’in Ronaldo ve Kaka’yı alırken kredi çektiği İspanyol bankası, krizde Avrupa Merkez Bankası’ndan yardım almak için iki futbolcuyu teminat gösterdi. Futbol dünyası bir iflas durumunda futbolcuların akıbetini tartışıyor

Dünyanın en pahalı futbolcusu Cristiano Ronaldo, transferi için Real Madrid futbol takımına kredi sağlayan İspanyol bankası krize girince Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından “el konulma” riski ile karşı karşıya kaldı.

2009 yılında Portekizli futbolcuyu İngiliz kulübü Manchester United’dan alan Real Madrid transfer ücreti için Bankia adlı İspanyol bankasından kredi çekti. Real Madrid, Ronaldo’dan sadece iki hafta önce de Brezilyalı milli futbolcu Kaka’yı almak için de aynı bankaya başvurmuştu.

Real Madrid’in başkanı Florentino Perez, Ronaldo ve Kaka’nın transferini gerçekleştirebilmek için Bankia’dan toplam 76.5 milyon euro kredi aldı.

Ya ‘Bankia’ batarsa...

Bu yıl nakit sıkıntısına giren Bankia ise, Avrupa Merkez Bankası’ndan acil kredi desteği alabilmek için transferi gerçekleşirken kredi verdiği Ronaldo ve Kaka’yı teminat olarak gösterdi. Şimdi futbol dünyası, Bankia’nın batması durumunda Ronaldo ve Kaka’nın Avrupa Merkez Bankası’na ait olup olmayacağını tartışıyor. Ancak şimdilik futbol çevrelerinde, iki futbolcunun Merkez Bankası’nın olması için hem Bankia’nın hem de Real Madrid’in iflas etmesi gerektiği ve bu ihtimalin de çok düşük olduğu görüşü hâkim. 

Devlet desteğiyle kurtuldu

Söz konusu kredi için uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in AAA notunu verdiği de biliniyor. Ancak Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’i pençesine alan borç krizinin İspanya’ya da sıçraması endişesi halen gündemde. ‘Not’ kuruluşları kısa süre önce hem İspanya’yı, hem de bazı İspanyol bankalarını olası bir not indirimi için izlemeye aldıklarını açıkladı. Bankia’nın krizde İspanya’dan 4.5 milyar euro destek almış olması da endişeleri artıran bir sebep olarak gösteriliyor. Real Madrid, Cristiano Ronaldo için 132 milyon dolar ödeyerek tarihteki en pahalı futbolcu transferini gerçekleştirmişti.