Romanya"nın önemli gazetelerinden Jurnalul National, Pazar günü yayınladığı özel sayısında Kuşadası"nı manşet yaparken, 6 özel sayfa ile okurlarına tanıttı
Tarihi ve turistik açıdan Ege bölgesinin incisi olan Kuşadası"nı, ilk kuruluşundan günümüze kadar zengin kültürel mirası, ilçeye ismini veren Güvercinada"dan, plajlarına, su parklarına ve kaplıcalarına, kadar geniş bir alanda inceleyen yazıyı Roxana Roseti kaleme aldı. Türkiye Cumhuriyeti"nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk"ü de yazıda tanıtan Roseti, Türklerin ünlü Romen futbolcu "Hagi" ye olan hayranlığına ve Romenlerin ilçeye olan ilgisine dikkat çekti. Bölgede önemli bir kruvaziyer limana da sahip olan Kuşadası"na gelen turistlerin sıcak bir ilgiyle karşılandığını belirten yazar, Türkçe ve Romence"de yer alan "Bayram, çeşme, ve pilav” gibi bir çok ortak kelimelere de yer verdi.
Kuşadası Körfezi ve yakın çevresinin, sanat ve kültür merkezleri olarak bilindiğini ve ilk çağlardan beri birçok farklı medeniyeti barındırdığı belirtilen yazıda bugün Kuşadası"nda Kervansaray ve Kuşadası"nı çeviren surların, Osmanlı Sadrazamı Öküz Mehmet Paşa tarafından Aydın Valiliği döneminde yaptırıldığı belirtiliyor. Tarihi Güvercinada"nın 19 yüzyılda Mora ayaklanması sırasında adalardan gelebilecek saldırılara karşı karakol olarak yaptırıldığı belirtilen yazıda, ilçenin zengin plajlara sahip olduğu vurgulanıyor. Kuşadası"nda ayrıca, önemli kaplıcaların da yer aldığı belirtiliyor. Kuşadası"na tatil için gidenlere Mehmet Paşa Kervansarayını, Güvercin adayı, Plajlardan denize girmeyi, Milli Parkı gezmeyi ve Mavi turlara katılma gibi tavsiyelere yer veriliyor.