BSK Aydın Anka Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülnur Taşcı Bozbaş, romatizmal hastalıklar hakkında bilgi verdi. Genelde romatizma deyince tek bir hastalığın anlaşılmadığına işaret eden Bozbaş, bu isim altında 200"den fazla hastalık türü yer aldığını belirterek, “Ancak temelde romatizmal hastalıklar, iltihaplı olanlar ve iltihaplı olmayanlar şeklinde iki gruba ayrılmaktadır. İltihaplı olmayan romatizmaların en önemli örneği, eklemlerde ortaya çıkan artrozlardır. Halk arasında kireçlenme olarak da adlandırılan artroz en sık görülen eklem hastalığıdır. Yumuşak doku yani bel, boyun ağrıları, bursitler, tendinitler de bu gruptaki hastalıklar arasında yer almaktadır” dedi.
İltihaplı romatizmal hastalıklarda ise kişinin bağışıklık sisteminin bozulduğuna ve vücudun kendi dokusunu yabancı gibi algılayıp buna karşı bir savunma başlattığına dikkat çeken Bozbaş, “Eklemlerde iltihap hücreleri toplanır ve bu hücrelerden dokulara zarar verecek maddeler salgılanır. Doktorunuz teşhisinizin "artrit" olduğunu belirtirse eklem ya da eklemlerinizde iltihap olduğu kanısına varmıştır. Bu grup hastalıklardan en sık karşılaşılanları romatoid artrit ve ankilozan spondilittir. İltihaplı romatizmal hastalıkların diğer bir özelliği sadece eklemleri değil iç organları da etkileyebilmeleridir” diye konuştu.

DOĞRU VE KESİN TEŞHİS ŞART

Romatizmal şikayetleri olan bir hastanın ilk yapması gereken işin doğru ve kesin teşhis olması gerektiğini savunan Dr. Gülnur Taşcı Bozbaş, şunları söyledi: “Daha sonra nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verirken romatizmanın süresi, yaygın olup olmadığı, belirtilerin şiddeti, hastanın yaşı, genel durumu ve eğer varsa diğer hastalıkları dikkate alınmalıdır. Bu hastalıkların tedavisinde genellikle ilaç tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon, bazı durumlarda ise cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Ancak bu tedavilerin yanı sıra kişilerin yaşam tarzlarında da önemli değişikliklere gitmesi gerekmektedir. Bu değişikliklerin en faydalılarından biri, ağrı ve şişliğin azaltılması, esnekliğin yeniden kazanılmasını amacıyla egzersiz yapmaktır. Önceleri eklemlere zarar vereceği korkusuyla romatizması olan hastaların egzersiz yapmaları yasaklanıyordu. Fakat artık eklemleri incitmeyecek uygun egzersizlerle bu hastalarda genel sağlık ve iyilik durumunun artırılabildiği bilinmektedir”/iha