Sökeli romanlara yapılan çalışmaların geldiği noktayı anlatan Söke Roman Derneği Başkanı Cemal Erkasap, Roman Açılımı"nda hükümetin yaklaşımını samimi bulduklarını ifade etti.
Roman Açılımı hükümetin gündeminde yer alırken, roman vatandaşlara yönelik projeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın pazar günü İstanbul"da düzenlenecek toplantıda açıklaması bekleniyor. Hafta sonu İstanbul Lütfü Kırdar Salonu"nda yapılacak olan Romanlarla buluşma toplantısı için hazırlıklar sürüyor. İstanbul"daki toplantıya Aydın ili genelinden 16 otobüs dolusu Roman gidecek.
Aralık ayında yapılan Roman Çalıştayına katılan ve seçilen on bir kişilik yürütme kurulunda yer alan Söke Romanlar Derneği Başkanı Cemal Erkasap, Söke"de Efes Sinemasında Sökeli romanlarla bir araya geldi. Roman çalıştayı ile ilgili olarak Sökeli roman vatandaşlara bilgi veren Erkasap, hükümetin roman açılımından umutlu olduklarını söyledi. Devletin romanlara 70 yıl sonra kucak açmaya hazırlandığını söyleyen Erkasap, hükümetin bu yöndeki yaklaşımının samimi olduğuna inandıklarını belirtti. Söke Romanlar Derneği Başkanı Cemal Erkasap; “Romanların varlığı artık biliniyor, kabulleniliyor. Açılım ile en çok aşağılan etnik grup olmaktan kurtulacağız. Üzerimizdeki bir takım yanlış söylem ve düşüncelerin yok olması için atılan bu adımları umut verici ve samimi bulmaktayız. Bugün Edirne"deki romanın durumu neyse, Altınoluk, Diyarbakır, Ankara, İstanbul, İzmir ve Söke"deki romanında durumu aynı” dedi.

“ROMAN TOKİ ŞEHRİN DIŞINA ATILMAMALI”
Roman açılımı kapsamında Roman TOKİ projesine de değinen Erkasap, TOKİ"nin romanlara yönelik gerçekleştireceği projelerinde mutlaka roman derneklerinin görüşleri alınmasını arzu ettiklerini dile getirerek; “TOKİ Roman konutları metropol ve kent merkezlerinden uzakta olmamalı. Romanları şehir dışına atmasınlar. İstanbul Sulukule projesinde ortaya çıkan sorunlar bir daha yaşanmasın. Eğer roman mahallesinde uygun yer varsa o bölgede inşaat yapılsın” şeklinde konuştu.
Söke Roman Derneği Başkanı Cemal Erkasap, sahne yaşamında yaşlılık nedeniyle uzak kalmak zorunda kalan müzisyenlerin sosyal güvenlik şemsiyesi altında emekli olmalarının Roman Açılımı kapsamına alınmasını istedi. -iha