Türkiye genelinden yaklaşık 124 civarında Roman Derneği temsilcisinin katıldığı ''Türkiye Roman Platformu Çalıştayı'' Kuşadası Fantasia Otelde başladı.
Kuşadası Belediyesi ev sahipliğinde bugün başlayan ve 9 Ocakta sona erecek çalıştay konusunda bilgi veren Aydın Birleşik Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Cemal Erkasap, Federasyon olarak Türkiye'deki tüm dernekleri Kuşadası'nda toplama kararı aldıklarını açıkladı. Erkasap, çalıştayın, İstanbul, Samsun, Adana, Ankara, Edirne, Antakya, Balıkesir, Tekirdağ, Bursa gibi Türkiye'nin belli bölgelerinden 124 derneğin katılımıyla gerçekleştirildiğini söyledi.
Siyasi değil, birer sivil toplum örgütü olduklarını vurgulayan Erkasap, ''Bizleri su partidendir bu partidendir dememeleri adına burada her şeye ve her partiye açığız. ilk ayağı AK Parti ile başlayan ve Pazar günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmemizden sonra MHP gibi diğer partilerle de görüşeceğiz. Kapımız herkese açıktır. Önümüzdeki süreçte diğer partiler ile de üst düzeyde görüşmelerimiz olacak. Türkiye'de 5.5 milyon Roman yaşıyor. Türkiye'de Roman halkının da sıkıntıları ve sorunları var. Gerçekleşecek toplantılarda yaşanan sıkıntılar değerlendirilecek'' dedi.
Mugla Zurnacılar, Davulcular ve Romanlar Dernek Başkanı Dursun Girgin, yıllardan beri kendilerini rahatsız eden dışlanmışlık, işsizlik, eğitim ve genel kültürlerinin daha iyi tanıtılması amacında olduklarını ve bu nedenle çalıştaya katıldıklarını vurguladı.
Edirne Romanlar Derneği (EDROM) Başkanı Mustafa Taşçeviren, istihdam, eğitim, sağlık, konut edinme gibi sorunları olduğunu belirterek, ''Ayrıca ayrımcılığın olmaması eşitlik ilkelerinin her vatandaş gibi artısıyla eksisiyle eşit olalım diyoruz. Bazı anayasal düzenlemeler gerekiyordu. Onları AK Parti hükümeti düzenledi. İktisadi açıdan insanlara ilk önce iş verilmesini istiyoruz. İş ve istihdam çok önemli. Yeşil kart sahipleri, 'devlet bize dilenci gibi kömür gıda vermesin, verdiklerinde biz rencide oluyoruz' diyorlar. Biz çalışalım terleyerek kazanalım evde bekleyen çocuklarımıza alın terimizle kazandığımız ekmeğimizi götürelim, çocuğumuzda bizi çalışarak getirdiğimizi görsün, evde manevi anlamda moral olsun, eşimizde sevinçle bize sahip çıksın'' diye konuştu.