Rasmussen'in Hazreti Muhammet karikatürleri nedeniyle özür dileyeceği iddiasının ardından Danimarka'nın Roj TV'yi kapatma sözü verdiği yolundaki 'sızdırma' haberler de yalan çıktı

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen"in Türkiye"ye NATO Genel Sekreterliği karşılığında "Hazreti Muhammed karikatürleri nedeniyle özür dileme" sözü verdiği haberlerinin ardından bu ülkenin PKK yanlısı yayın yapan Roj TV"yi kapatacağı haberleri de yalan çıktı. Danimarka"nın Ankara Büyükelçisi Jesper Vahr Roj TV"yi kapatma sözü verdikleri heberlerini resmen yalanlandı.
4 Nisan"da yapılan ve Türkiye"yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün temsil ettiği zirvede Ankara Rasmussen"in NATO Genel Sekreteri olmasını veto edince kriz çıkmıştı. Araya ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama girince Türkiye vetosunu kaldırmıştı. Bu kararın ardından hükümet kaynakları Rasmussen"in ülkesindeki gazetelerde yayımlanan "Hazreti Muhammed karikatürleri nedeniyle özür dileme" ve "Roj TV"yi kapatma sözü verdiği" yolunda haberler sızdırmıştı. Bu haberler özellikle AKP yandaşı yayın organlarında geniş yer bulmuştu.

Rasmussen doğrulamadı
Ancak Medeniyetler İttifakı 2. Forumu"na katılmak için İstanbul"a gelen Rasmussen, Hazreti Muhammed karikatürleri nedeniyle özür dilemediği gibi böyle bir söz verdiğini de doğrulamamıştı.
Rasmussen, Roj TV"nin kapatılması konusunda da muğlak mesajlar vermişti. Bu iddialara son noktayı Danimarka"nın Ankara Büyükelçisi Vahr koydu.
PKK"yı desteklemediklerini belirten büyükelçi şunları söyledi: “Danimarka PKK"yı terör örgütü olarak kuvvetle kınamaktadır. Ayrıca, Danimarka PKK"nın AB"nin terör listesine alınmasında etkin rol oynamıştır. Roj-TV Danimarka lisansı ile yayın yapmaktadır. TV yayıncılarına lisans verilmesinin pek çok teknik ve idari amacı vardır. Diğer bütün yayın lisanslarında da olduğu gibi, bu yayın lisansı hiçbir şekilde bahse konu yayıncının yayın tarzının Danimarka makamları tarafından uygun bulunduğunu veya desteklendiğini göstermez. Diğer bütün TV ve yayın kuruluşlarında olduğu gibi Roj-TV de ilgili Danimarka yasalarına uymak zorundadır. Bu yasalara uyulduğu sürece hükümet bir yayın lisansını iptal edemez.”

Rasmussen 6 Nisan"da geldiği Türkiye"de otelin merdivenlerinden düşünce kolu çıkmıştı.

"Kararı yargı verir"
Büyükelçi Vahr “Roj TV hakkında soruşturma var mı?“ sorusuna” şu yanıtı verdi: Danimarka iddia makamları (savcılığı) Roj TV hakkında bir ceza soruşturması sürdürmektedir. Bu konuyu mahkemeye götürüp götürmeme konusundaki kararı yalnızca iddia makamı verebilir. Bu siyasi bir karar değildir. İddia makamının kararı, Roj-TV"nin Danimarka ceza yasasını ihlal ettiği şeklindeki bir değerlendirmenin yapılabilmesi için yeterli delil olup olmadığına bağlıdır. Eğer Roj TV"nin Danimarka ceza yasasını ihlal ettiğine dair delil sunulabilirse, gereken sonuçlara gidilecektir. Sürmekte olan bir soruşturma hakkında Danimarka hükümeti, yetkili Danimarka makamlarının işine karışamaz.
Vahr, “Roj TV kapanacak mı?” sorusunaysa “Danimarka bu tür garantiler veremez zira bu siyasi bir karar değildir” diyerek yanıt verdi.
Büyükelçinin Türkiye"nin AB üyeliği konusundaki değerlendirmeleriyse şöyle: “Danimarka Türkiye"nin AB ile üyelik müzakerelerine başlamasını memnuniyetle karşılamaktadır ve bu müzakerelerin hedefi Türkiye"nin AB"ye üyeliğidir. Danimarka Parlamentosu bu temel duruşunu 26 Mart 2009 tarihindeki Türkiye ve AB konulu görüşme sonrasındaki oylamada teyit etmiştir.”

Radikal