Belçika polis kaynakları, ülkede örgüte ait olduğu sanılan 25 noktaya yapılan ve halen devam eden baskınlarda örgütün diğer üst düzey yöneticilerinin de gözaltına alındığını bildirdi.

Geniş çaplı operasyon sonucunda Roj TV kapatıldığı ve mal varlığına el konulduğu bildirildi.

BELÇİKA devlet kanalı "RTBF TV', PKK'ya karşı bugün Brüksel'in yanı sıra, Antwerp, Charleroi, Verviers, Namur ve Denderleeuw kentlerinde operasyon yapıldığını bildirdi.

Devlet televizyonu Türkiye"nin, Belçika Hükümeti'ne Roj TV'nin terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı ve İngiltere'nin kapatttığı Med TV'nin devamı olduğuna ilişkin bilgileri ilettiğini, Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal'ın PKK önde gelen isimlerinden olduğunu aktardı. Sabah erken saatte başlatılan operasyona 300 kadar polisin katıldığı bildirilirken, Denderleeuw kasabasındaki yayın yaptığı stüdyoları aranan Roj TV'nin yayın ruhsatının Danimarka'da olduğu, kanalın 24 saat ağırlıklı olarak Kürtçe yayın yaptığını vurguladı. Roj TV yayınlarında haber, siyasi tartışmalar, kültürel programlar yer aldığı "Kürdistan diasporasının' amaçlandığı belirtildi. Haberde Roj TV'nin yıllık bütçesinin 4-5 milyon Euro arasında değiştiği ifade edilirken aynı kanala 1994 yılında da arama yapıldığına dikkat çekildi. O tarihte "kara para aklama', "sahtecilik', "yasa dışı silah bulundurma' ve "insan kaçakçılığı' iddiaları ile yapılan operasyonda 17 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Öte yandan Fırat Haber Ajansı da , Roj TV"ye program yapan ve canlı yayın yapıldığı Roj NV ve Sterk Production Stüdyolar'"na yapılan baskına en az 300 polisin katıldığını bildirdi. Haberde, "Roj NV' müdürü Gülşen Emsiz"in yanı sıra Burhan Erdem, Devrim Akçadağ ve Murat Yaklav ile birlikte 10"dan fazla kişi gözaltına alındığı iddia edildi. Gözaltına alınanlardan bir bölümü Brüksel'deki polis merkezine götürülürken, baskın sırasında stüdyo önüne gelen Roj TV çalışanlarının da içeri alınmadığı belirtildi. Baskın sırasında, yayın odasında bulunan bilgisayar ve diğer yayın teknik araçlar incelemeye alındığı kaydedilirken baskının antidemokratik olduğunu, bazı yayın araçlarının tahrip edildiğini öne sürdü.

Yayınları bir ara kesilen Roj TV, akşam saatlerinde bina önünde toplananları ekrana getirdi.

DHA