Japon bilimadamları, insan gibi şarkı söylemek üzere tasarlanmış bir robotik ağız ve ses telleri geliştirdi.

Japonya'nın Kagava Üniversitesi'nden gelişitirilen robotik ağız replikasının lastik dudakları, ünlü İngiliz rock grubu Rolling Stones'un şarkıcısı Mick Jagger'ınkilere benzerken, çıkardığı ses daha çok bir çim biçme makinesini andırıyor.

Çıkardığı ses şimdilik korkunç olsa ve kötü şarkı söylese de robot teknolojisinde önemli bir adım olarak kabul edilen icat, insan ses sisteminin analog benzeri olarak biyolojiyi taklit edecek şekilde tasarlandı.

Güzel ses çıkarmayı ve ilerde daha iyi şarkı söylemeyi öğrenecek şekilde tasarlanan teknoloji, kendi sesini mikrofon aracılığıyla dinleyebiliyor, sesin perdesini ve tonunu insan sesine en yakın şekilde ayarlıyor.

Robotik ağız böylece, hatalarını anlıyor ve daha iyi ses çıkarmaya çalışıyor. Teknolojiyi geliştiren bilimadamları, icatlarının bir gün "Yaşlı Lastik Dudak" lakaplı Sir Mick Jagger gibi şarkı söylemeyi öğrenebileceğini belirtiyor.

Makine, ses çıkarmak için sekiz yapay ses teli bulunan bir geniz rezonans odasına sahip bulunuyor. Dudaklar ve ağız çıkarılan sesi şekillendiriyor.

Motor kontrollü bu teknolojinin benzeri şu an sağır insanların ses eğitimleri için kullanılırken, Japon bilimadamlarının icadı, kaza veya hastalık sonucu konuşma yeteneğini yitirenlerin yeniden konuşmalarını için bir umut sağlıyor. Teknoloji ayrıca, telefonla okuma servisi gibi hizmetlerde de kullanılabilecek.