İşte mahkemenin tartışma yaratacak uygulamalarından bazıları: Alt sınırdan ceza verilmesi uygun görüldü, sanıklara iyi hal indirimi uygulandı, genç kızların ‘rızası olduğu’ kabul edildi ve sanıklara ağırlaştırılmış hükümler uygulanmadı.

Siirt’te 4 genç kıza, 2 yıl boyunca tecavüz ettiği iddiasıyla yargılanan 36 kişiden haklarındaki dava sonuçlanan 10 sanık hakkındaki kararın gerekçesi, utanç davasının da N.Ç. davasına benzer biçimde sonuçlandığını ortaya koydu. Siirt’te 2 yıldır gizlilik kararı altında sürdürülen ‘tecavüz’ davasında, mahkeme tutuklu yargılanan 10 sanıkla 25 sanığın dosyasını ayırmış, sonradan yakalanan okul müdürü F.K. hakkındaki dosyanın da ayrılmasıyla dava 3’e bölünmüştü. 10 tutuklu hakkındaki kararını açıklayan mahkemenin verdiği cezalar, ‘N.Ç. davası esas alındığında cezalar tatminkar’ yorumlarına yol açmıştı. Ancak davanın gerekçeli kararı, en az N.Ç. davasında olduğu kadar tartışılacak kararlara imza atıldığını ortaya koydu. Gizliliğin kalkması ise kızların yaşadıkları dehşetin boyutlarını gözler önüne serdi.

Sanıklar da doğruladı ama...
Gerekçeli karara göre, mahkeme, cezaları belirlerken 10 sanığın eylemlerini tek tek değerlendirdi. 10 sanık, ikisi kardeş 15 yaşından küçük 3 kızla, davanın kalan 26 sanığı ise aynı 3 kız ve diğer bir genç kızla ilişkiye girmekle suçlanıyordu. Mahkeme, tutuklu 10 sanığın cezalarını belirlerken, genç kızların ve tanıkların ifadelerini, sanık anlatımlarını sıraladı. Hem genç kızlar, hem tanıklar, hem de sanıklar okulda, parkta, dükkanda, evde kızlarla defalarca anal ve oral yoldan ilişkiye girildiğini doğruladı. Ancak mahkeme, tartışma yaratacak şu uygulamalara imza attı:

SADECE BİR KERE BOZULMUŞ: Kararda, Adli Tıp Kurumu’nun genç kızların ruh sağlığının bozulup bozulmadığına ilişkin raporuna yer verildi. TCK’ya göre, 15 yaşından küçük çocuğun ruh sağlığının bozulması halinde, sanığa 15 yıldan az olmamak üzere ceza verilmesi gerekiyor. Kararda, 6. İhtisas Kurulu’nun 20 Temmuz 2011 tarihli raporuna göre, mağdurları ilk istismar eden kişinin Z.F. ve F.K. olduğu, kızlarda travma sonrası kişilik değişikliği ve major depresyon geliştiği, bu nedenle uygunsuz cinsel davranışlar geliştirme ve bu şekilde kolay istismara uğrama gibi bir durumun söz konusu olduğu, bunun bilimsel bir gerçek olduğu, bu nedenle Z.F.’nin ve F.K.’nin genç kızların ruh sağlıklarının bozulmasına sebebiyet verdiği, diğer sanıkların bozulmayı arttırdığı vurgulandı.

ALT SINIR YETER: Mahkeme, cezaları belirlerken, kızlarla defalarca tehditle ilişkiye girilmesine rağmen alt sınırdan ceza vermeyi yeterli gördü.

İYİ HAL İNDİRİMİ: Mahkeme, sanıkların tümü için iyi hal indirimi uygulandı. Alışılmışın aksine, bu uygulama, duruşmalardaki hal ve tavırlarına göre değil, cezanın sanıklar üzerindeki olumsuz etkisi düşünülerek yapıldı.

RIZA VAR AMA: N.Ç. davasında çok tartışılan rıza kavramı yine tartışıldı. Mahkeme, tehditle birlikte olduktan sonra kızlara 5 TL, toka, şeker verilmesini ‘rıza’ ile açıkladı. Kararda, “15 yaşını tamamlamamış mağdurlara yönelik cinsel içerikli eylemler mağdurların rızası ile gerçekleştirilmiş dahi olsa, mağdurların yaşının küçük olması sebebiyle bu rızanın bir hükmü olmayacak, işlenen istismar eyleminin mefruz cebir altında işlendiği kabul edilecektir” denildi. Genç kızların rızası olduğu kabulü, karara yansımış oldu.

HEPSİ AYNI EYLEM: Mahkeme, 3 ayrı kızla farklı tarihlerde tehditle girilen ilişkileri ‘zincirleme eylem’ saydı. 2 yıl boyunca kızların hayatını cehenneme çeviren olayların her biri için ayrı ceza verilmeyerek, “zincirleme suç” gerekçesi ile cezada artırım yapıldı. Ceza dörtte üçüne kadar artırılabilecekken, artırım, 4’te 1’le sınırlı tutuldu.

Verilen cezalar ‘kuşa’ çevrildi
Sanıklara verilen, başlangıçta tatminkar olarak yorumlanan cezalar, 5 ayrı gerekçeyle kuşa çevrildi. Sanıklar için uygulanan cezalar şöyle:
- Tuhafiyeci Z.F.: 2 kardeşle defalarca ilişkiye girdi. Rapora göre, genç kızların ruh sağlıklarını bozdu. Genç kızlardan H. ile girdiği sayısı bilinmeyen ilişkilerden dolayı sadece bir kez, ruh sağlığını bozduğu için 15 yıl, zincirleme suçtan 4 yıl ceza aldı. İyi hal indirimi ile cezası 19 yıldan 15 yıl 10 aya düştü. 10’a yakın ilişkiye girdiği kardeşi S. nedeniyle de aynı hesaplama ile 15 yıl 10 ay hapse mahkzm edildi. Alabileceği en az cezayı aldı.
- Komşu M.A.: Ruh sağlığını bozmadığı, sadece katkıda bulunduğu için 9 yıl ceza aldı. Zincirleme suç artırımıyla 11 yıl 3 aya çıktı. İyi halden 9 yıl 4 aya düştü.
- Marketçi A.E.: S. ve H. ile ile ailesinin 200 TL borçlarına karşılık, tehditle ilişkiye girmeye başladı. S. ile 10 kez ilişkiye girdi. Basit cinsel istismardan 5 yıl ceza aldı. Zincirleme suç artırımı ile 7 yıl 6 aya çıktı. İyi halle 6 yıl 3 aya düştü. H. ile de ilişkiye girdi. Toplam 12 yıl 6 ay yedi.
- Okul kantincisi S.Ç.: S. ile 3-4 kez, H. ile 4-5 kez ilişkiye girdi. Basit cinsel istismardan her bir kız için 5 yıla mahkûm edildi. Zincirleme suçtan ceza 6 yıl 3 aya çıktı. İyi halle 5 yıl 2 aya düştü. Toplam 10 yıl 4 ay yedi.
- Komşu H.B.: S. ile 4-5 kez, H. ile 4-5 kez ilişkiye girdi. Her bir kız için önce 10 yıla mahkum edildi. Ceza zincirleme suçtan 12 yıl 6 aya çıktıktan sonra iyi hal indirimi ile 10 yıl 5 aya düştü. Toplam 20 yıl 10 ay ceza yedi.
- Akrabaları B.Z.: Her bir kız için önce 5 yıla mahkûm edildi. Zincirleme suçtan ceza 6 yıl 3 aya çıktıktan sonra iyi halle 5 yıl 2 aya düştü. Toplam 10 yıl 4 ay aldı.
- Tuhafiyeci H.B.A.: S. ile sayısız kez ilişkiye girdi. İlişki 15 yaşı bittikten sonra da devam ettiği için küçük çocukla ilişki düzenlemesi uygulanmadı. 2 yıl hapis aldı, zincirleme suçtan ceza 3 yıla çıktı. İyi halle 2 yıl 6 aya mahkûm oldu. H. ile ilişkiye girdi. Toplam 10 yıl 5 ay aldı.
- Seyyar satıcı B.E.: S. ile 6 kez, H. ile 4 kez ilişkiye girdi. S ile ilişkisi nedeniyle 5 yıl aldı. Zincirleme suçtan 6 yıl 3 aya çıkan cezalar iyi halle 5 yıl 2 aya düştü. H. ile ilişkisi nedeniye 10 yıl 5 aya mahkum edildi.
- İzne gelen asker T.T.: Suç artırımı yapılmayan cezası iyi hal indirimi ile 7 yıl 6 ay olarak belirlendi.
- Emniyette teknik personel İ.T.: 10 yıllık ceza alıp, cezası zincirleme suçtan 12 yıl 6 aya yükseltilip, iyi halle 10 yıl 5 aya düştü. İki kardeşin arkadaşları G. ile sayısız ilişkiye giriyor. Alt sınırdan 3 yıl, artırımla 3 yıl 9 ay, iyi hal indirimiyle 2 yıl 13 ay ceza aldı.