Van depremiyle hızlanan deprem yasası ile ilgili hazırlıklar tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, riskli bölgelerdeki evlerin dalga dalga yıkılacağını belirtirken İstanbul’daki öncelikli semtleri de açıkladı. Marmara depreminin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu, bu depremin ardından çeşitli yasal düzenlemeler yapıldığını ifade eden Bayraktar, “Ancak, Van depremi nasırımıza bastı. Biz bir yasa taslağını hazırladık ve Başbakanlığa takdim ettik. İnşallah bunu çıkarırız. Ben bu işi beceririm ya da beceremem. Ama ben bu işin hastasıyım, titiz birisiyim” dedi.

Çoğunluğun dediği olacak

Bayraktar önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Nüfusun yüzde 75’ten fazlasının şehirlerde yaşadığını belirten Bayraktar, kentsel dönüşümde başarı sağlanması için siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yapması gerektiğine dikkati çekti. Marmara depreminin ardından çeşitli yasal düzenlemeler yapıldığını, bu düzenlemelerin ardından yapılan binaların nispeten sağlam olduğunu kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:

“Afet riski altındaki alanların dönüşümüne dair çıkarılacak olan yasada şehir zikredilmeyecek. Bölge ve il bazında Bakanlar Kurulu’ndan ama parsel ve bina bazında Bakan yetkisiyle yerleri belirleyeceğiz. ‘Yıkılması gereken binaları belediyeler yıkamıyor’ deniliyor. Biz şimdi Bakanlık olarak çok ciddi kaynak temin etmek suretiyle bu işi bütün Türkiye sathına yayacağız. Bir binanın ayakta duramayacak durumu var ise ki-deprem olmadan da yıkılan binalar var ülkemizde- bu durumdaki binalarda mülkiyettekilerin 3’te ikisinin rızasını almak suretiyle bu binayı yıkacağız. Yoksa diyelim bir apartmanda 15 kişi ’tamam’ diyor ama biri aksi düşünüyorsa, nitelikli çoğunluğun dediğini yapmak şeklinde karar getireceğiz. Bunda kararlıyız.”

Yıkım 5, 10, 20 yıllık periyotlar halinde yapılacak

Erdoğan Bayraktar dönüşüme yıkılmayı bekleyen binalardan başlayacaklarını açıkladı. Bayraktar planlarını şöyle anlattı: “İlk etapta İstanbul’da en eski ilçeler, Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Büyükçekmece, Anadolu yakasında da bazı ilçeler var. Bu ilçeler başta olmak üzere ve Türkiye’de de büyükşehirlerden başlamak üzere, dalga dalga devam edecek. Bu belli bir süre alacak tabii. 5, 10, 20 sene gibi periyotlar halinde... Ancak Türkiye’deki yaklaşık 19.5 milyon konut stokunun öncelikle deprem aksi üzerinde olan binalardan, mühendislik olmayan, kaçak binalardan başlayacağız. Dalga dalga Türkiyemizi modern hale getirmek bizim boynumuzun borcudur.”

TOKİ’nin mimarisini eleştirdi

Seçimden önce başkanı olduğu TOKİ’nin mimarisiyle ilgili eleştiriler olduğunu hatırlatan Erdoğan Bayraktar, “Biz TOKİ olarak mimari karakter bakımından gereğini yapamadık. Bu bir vakadır. Ben de eleştiriyorum bu binaları. Fakat Türkiye’de planlı kalkınmaya geçildikten sonra oluşan mimari siluet bellidir. Biz bu biraz daha iyileştirdik” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, çevre ve şehircilik konularının dünyada yüzde 90 aynı çatı altında bulunduğunu vurguladı. vatan