Financial Times'ta yayımlanan analizde, Goldman'ı dünyanın en büyük yatırım bankası haline getiren İcra Kurulu Başkanı Llyod Blankfein'in başarı öyküsü anlatıldı. Son üç yıldır bankanın başında olan Blankfein,Wall Street'teki diğer yatırım bankalarının büyük darbeler aldığı ekonomik krizde, Goldman'ı 31 bin 700 çalışanına toplamda 23 milyar dolar ikramiye dağıtan bir banka haline getirmeyi başardı. FT, Goldman'ın başarısının büyük bir kısmında Blankfein'in parmağı olduğunu belirtirken, yöneticinin görev süresinde risk almayı ön plana çıkardığını ve yatırım bankacılığı tavsiyelerini çok fazla dikkate almadığına dikkat çekti.

YATIRIM PLANI

Öte yandan, 2009 yılında Wall Street, vergi mükelleflerinden alınan paralarla ayakta kaldığı yönünde sert eleştirilere maruz kalırken, Goldman'ın dünya genelindeki hükümetlerle olan derin bağlarının, şirketi Wall Street'teki hırs ve aşırılığın sembolü haline getirdi. FT, analizinde Lloyd Blankfein'i yılın adamı olarak seçmesinin nedenini, kriz zamanında Goldman'ın bir krizinin kazananı haline getirmesi ve küresel yatırım bankacılığına yönelik doğru iddialarda bulunmasını ve riskleri görüp ona göre hareket etmesini gösterdi.

KRİZE KARŞI ÖNLEM ALINDI

Gazete aynı zamanda Blankfein'ın 1930'lı yıllardan bu yana görülen en ciddi krizde kişiliği ve yaptıklarıyla Wall Street'in yüzü haline geldiğine de değindi. FT, analizine yorum yapmak istemeyen Blankfein için sıkıcı bir bankacı tanımı için antitez oluşturduğunu yorumunu yaptı ve Goldman çalışanlarının patronlarını bankanın en komik adamı olarak tanımladığına dikkat çekti. Diğer yandan Goldman'ın en yakın rakibi olan yatırım bankası Morgan Stanley'nin başkanı John Mack, Lloyd için “Akıllı, cana yakın, enerjisi yüksek, komik ve çok hızlı bir adam” yorumunu yaparken FT, yöneticinin en değerli özelliğinin uyum yeteneği olduğunu belirtti ve Llyod'un bankadaki yükselişinin bu özelliğinden kaynaklandığına dikkat çekti./yeni şafak