Böyle seviye tespit mi olur?
OKS'ye hazırlık için yapılan sınavda sorulan bir soruda Allah'ın sıfatları hayvan isimleriyle gösterildi

OKS'ye hazırlık için yapılan seviye tespit sınavında hazırlanan bir soru, sınavı hazırlayanların seviyesini gözler önüne serdi: Allah'ın sıfatları hayvan isimleriyle gösterildi


Kırıkkale'de yapılan deneme sınavındaki din sorusunda Allah'ın sıfatları olarak hayvan isimleri gösterildi. OKS hazırlık sınavındaki 25. soruda 'Aşağıda belirtilen Allah'ın sıfatlarından hangisi yanlış açıklanmıştır' sorusunun şıkları olarak deve, sığır, manda, koyun şıkları verildi. Soruya tepki gösteren öğrenciler, olayı ailelerine bildirdi. Ailelerin şikayeti sonrası Valilik, soruşturma başlattı.

Kırıkkale'de Gürler, İstiklal, Atatürk, Mustafa Özbek, Hanımeller, Akşemsettin, Yunus Emre, Mustafa Kemal, Dede Korkut ve Namık Kemal İlköğretim okullarında OKS'ye hazırlık için deneme sınavı yapıldı.

Deneme sınavındaki 25. soruda öğrencilere 'Aşağıda belirtilen Allah'ın sıfatlarından hangisi yanlış açıklanmıştır? sorusu soruldu. Şık olarak da; A) Deve B) Sığır C) Manda D) Koyun şıkları verildi. Soru karşısında şaşıran öğrenciler, olaya tepki gösterip durumu ailelerine iletti. Ailelerin şikayeti üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlattı. Konuyu yeni duyduğunu söyleyen Kırıkkale Vali Vekili İsmail Özdemir, Valiliğin inceleme başlattığını, sınav sorularını hazırlayanlar ve sınav yapanlar hakkında yasal sürecin başladığını söyledi.

Sınavdan haberi olmadığını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Zengin ise, "Sınavı 12 okul kendi arasında yapmış. Bizim haberimiz yok. Sınav kontrolden geçmeden hazırlanmış. İlk araştırmamda matbu evrak hatası olduğunu gördüm. Araştırmamız devam ediyor. 12 okulun müdürüne soruşturma başlattım. Denede başka hatalarda var" şeklinde konuştu.

Demene kitabını inceleyen Kırıkkale İl Müftüsü Osman Şarklı da yapılanın büyük bir hata olduğunu ifade etti. Yapılan hataya üzülen İl Müftüsü Şarklı, "Her Müslüman Allah'ın sıfatlarını bilir. Yapılanda bir kasıt yoksa, çok kötü bir olay. Çocuklar bundan etkilenmiştir" dedi.

Yüzde 99 Müslüman olan bir ülkede böyle hatalara göz yumulması gerektiğini söyleyen vatandaş Ahmet Özgür ise, "İl Milli Eğitim Müdürlüğü buna nasıl izin verdi. Hiç mi kitapçığı incelemedi. Bunu yapanları kınıyorum" dedi.


(Cihan)