Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Başbakanlık'a gönderilmek üzere hazırlanan 'reyting yönetmeliği' ile ilgili detayları açıkladı.

Zaman gazetesinden Aslıhan Aydın'ın haberi şöyle:

İzleyicinin yüzde 85'i reytingde söz sahibi olacak

Bugüne kadar reytingde Türkiye'nin yüzde 30'unun yani nüfusu 20 binin altında olan yerleşim yerlerinin ölçüm dışı bırakıldığını belirten Kurul Başkanı Davut Dursun, uygulamayı değiştirdiklerini söyledi. Nüfus kriterinin daha geniş tutularak 10 bine düşürüldüğünü ifade ederek önceki uygulamayı eleştirdi: "Ölçümlere nüfusu 20 binin altında olan yerleşim yerlerinin dâhil edilmemesi, Türkiye'nin 3'te 1'inin dikkate alınmaması anlamına geliyor. Ama elde ettiğiniz sonucu 'tüm Türkiye böyle' diye ortaya çıkıyorsunuz."

1994'ten beri bu tartışmanın var olduğunu kaydeden Dursun, konuyu reklam verenler, yayıncılar ve ölçüm şirketleri ile enine boyuna konuştuklarını anlattı. RTÜK olarak ilk etapta, nüfusu 5 bine kadar olan yerlerin ölçüme dâhil edilmesini istediklerini belirtti. Yayıncılar ile ölçüm şirketlerinin maliyetin yüksekliğini öne sürerek bu seviyenin 5 bine indirilmesine karşı çıktıklarını ancak son karar olarak 10 bin seviyesinin yönetmeliğe girdiğini dile getirdi. Dursun, böylece Türkiye'nin beğenilerinin daha geniş ölçüde ölçümlere yansıyacağını ifade etti.

Başkan Dursun, yönetmelikte bir diğer önemli konunun da reyting ölçüm sonuçlarının anlık yayınlanması ile ilgili olduğunu açıkladı. Kendisinin, sonuçların anlık yayınlanmasına, özellikle canlı yayınlarda düşen reytingi yükseltmek için müdahaleler yapılması, yayının manipüle edileceği gerekçesiyle uzak durduğunu belirtti. Ancak yayıncı kuruluşların, 'biz izlenirliğin arttığı yerde hemen reklam giriyoruz, gelirimiz artıyor, sonuçlar anlık verilmezse gelirlerimiz düşer' diyerek karşı çıktığını ifade etti. Bu itiraz üzerine, sonuçların anlık yayınlanması konusunda düzenlemeye yer verildiğini söyledi.

Reyting ölçümleri eylül ayı gibi başlar

Türkiye'nin reyting ölçümünü yapan TNS şirketinin denek listesinin deşifre olması konusuna da değinen RTÜK Başkanı, bu örnekten yola çıkarak yönetmeliğe, 'ölçüm yapan şirketle ölçüme dayanak olan veri tabanı oluşturan şirketlerin ayrı ayrı olması' maddesinin eklendiğini kaydetti. Böylece deneklerin deşifresi konusunda daha sağlıklı bir yapının hedeflendiğini aktardı. Davut Dursun, sonbahar aylarında TNS'nin reyting ölçümlerine başlayacağını, ölçüm şirketlerine RTÜK'ün reyting yönetmeliğine göre yapılanması için de bir yıllık süre tanındığını dile getirdi. Reyting şirketlerinin her yıl hem kendi içlerinde hem RTÜK hem de üniversiteler gibi bağımsız kuruluşlar tarafından denetleneceğini sözlerine ekledi.