Tescilli Çalıkuşu evine bitişik komşu olan yapı, Kuşadası koruma amaçlı imar planında cephesi korunacak yapılar arasında yer alıyor. Söz konusu parsel ve üzerindeki 2 katlı eski yapı Kuşadası Belediyesince kamulaştırılarak Belediye bünyesine dahil edildi. Belediye tarafından hazırlatılan projeler Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca onaylandı. Yapının cephesi eski cephe özelliğinde yapılması koşulu ile yapım ihalesi gerçekleştirilerek inşaat çalışmalarına başlandı.
Tarihi “Efe Suphi Evi”nin yapımı tamamlanınca Çalıkuşu evi ile içten bağlantı kurularak Belediye Konukevi olarak hizmete açılacak. Tarihi evin yapımının yılbaşına kadar bitirilmesi hedefleniyor.
Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, “İlçemizdeki tarihi dokuyu bir yandan korumak diğer yandan da gerekli bakım ve onarımlarını yaparak geri kazanmak adına çalışmalar yapıyoruz. Restorasyonu yapılarak geri kazanılan Çalıkuşu Evinin hemen bitişiğinde bulunan Efe Suphi Evini de aslına uygun olarak yapmaya başladık. İlçe turizmine de büyük katkı sağlayacak olan bu tarihi evimizi en kısa sürede tamamlayıp, Belediye konukevi olarak hizmete sunacağız” dedi.