Sakık, BDP Muş İl Başkanlığının başlattığı ''İki Dilli Hayat'' imza kampanyası ile ilgili parti binasında düzenlenen toplantıda, Kürtlerin şimdiye kadar çok acı çektiğini iddia etti.

Türkiye'de 1920 yılından bu yana Kürt sorununun çözülemediğini savunan Sakık, ''91 yıldır Kürtler acı yaşıyor. Kürtlerin yanında Türklerin de yoksulları acı yaşıyor. Kürtler artık gemileri yaktılar, bedeli neyse ödediler. Bugünden sonra da bedel ödemek istemiyoruz. Eğer gerçekten böyle bir dayatma olursa atalarımızdan miras kalan bu acılar bizim kabulümüzdür. Biz bugün bu bedeli ödemeye adayız'' şeklinde konuştu.

Özerklik tartışmalarını da değerlendiren Sakık, Demokratik Toplum Kongresinin, Kürt sorununun çözümüyle ilgili bir taslak hazırladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bu özerklik talebi, Türkiye'yi bölüp parçalama değil, sadece Kürtlerin özerk yaşaması değil, Ankara'nın yetkilerini bütün Türkiye'ye dağıtmaktır. Yani az devlet, çok demokrasidir. Bu proje Cumhuriyetin kuruluş felsefesine de aykırı değil. Çünkü 1920'lerde Mustafa Kemal ve arkadaşları bu projeyi oturup konuştular. Kürt milletvekillerine Kürdistan milletvekili dediler, Laz milletvekillerine Lazistan milletvekili dediler ama ne yazık ki hayata geçmedi. Kürtler bu süreci yeniden hayata geçirmek için çaba sarf ediyor.''

Sakık, özerklik taleplerinde, ayrı bir devlet, bayrağa karşı bir duruş, resmi dile karşı bir duruş olmadığını, ''ret ve inkar politikalarına karşı bir duruş'' bulunduğunu dile getirerek, ''Kürtler de artık yönetimde söz ve karar sahibi olmak istiyorlar'' dedi.

AA