Sağlık Bakanı Recep Akdağ, zengin ve kültürlü ailelerin 3-4 çocuk yapıp iyi yetiştirilmiş çocukları Türkiye'nin hizmetine sunmalarını istedi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Turkuvaz Medya Grubu'nun Ankara'daki yöneticileriyle "kahvaltılı sohbet" toplantısında bir araya geldi.

Kendisi de 6 çocuk babası olan Bakan, özellikle zengin ve kültürlü aileleri "En az 3 ya da 4 çocuk yapma"ya çağırdı. Sağlık Bakanı'nı bu konuda "ısrarcı" olmaya iten şey, Türkiye'de nüfus artış hızının 2008 sonu itibariyle yüzde 2.1'e düşmesi. Bu oran "kritik eşik" olarak görülüyor. Eğitimli ve zengin ailelerin daha fazla çocuk yapmasının önem taşıdığına dikkat çeken Bakan Akdağ, böylece Türkiye'nin eğitimli ve donanımlı gençler kazanacağına vurgu yapıyor.

BAKAN AKDAĞ'IN BU TESPİTLERİNE KATILIYOR MUSUNZ? ANKET

Sağlık Bakanı'nı rahatsız eden veriler şöyle: Doğu ve Güneydoğu'daki yüksek doğurganlık oranı olmasa, Türkiye yüzde 2.1'in bile altına düşecek. Yani "Yaşlı Avrupa" kategorisine girecek. Bu gerileme yaşandığı anda, yeniden toparlamanın imkansız olduğuna dikkat çeken Akdağ'ın değerlendirmesi şöyle: "Avrupa çocuk yapmayı teşvik ettiği halde, geri dönüşü sağlayamıyor. Giderek yaşlanıyor ve iş gücünü bile ithal etmek zorunda kalıyor. Türkiye de nüfus artışı gerilemeye devam ederse, Avrupa gibi yaşlanacak. Genç ve dinamik gücünü kaybedecek. Bu noktaya düşmememiz lazım. Yoksa geri dönüş yapamayız."

***
Bakan Akdağ'ın dikkat çektiği bir başka nokta: Büyük şehirlerde nüfus artış hızı yüzde 2'nin bile altına düşmüş. Örneğin, İstanbul'da yüzde 1.7 oranında. Kırsal alandaki yüksek doğurganlık oranı sayesinde toplamda nüfus artış hızı yüzde 2.1'i yakalayabiliyor. Kırsal alandaki dar gelirli ailelerin de eskiden olduğu gibi 7-8 çocuk yapmadığını vurguluyor Sağlık Bakanı. "Çok çocuk yapılan bölgelerde bile çocuk sayısı 7-8'den, 3-4'e düşmüş durumda. Büyükşehirlerde ise tek çocukla yetinmeye başladılar" diyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın değerlendirmelerinin özeti şöyle: "Bir aile istediği kadar çocuk yapma hakkına sahiptir. Buna devletin karışması ahlaki sayılmıyor. Nüfus Planlaması tabiri 25 yıllık bir tabir. Artık eskidi. Dünyada hiçbir ülkede kullanılmıyor. Onun yerine üreme sağlığı kullanılıyor. Yani anne ve çocuğun sağlığını korumak daha önemli. 2008 sonu itibariyle ortalama doğum sayısında tam sınırdayız. Buradan aşağı düşmesi durumunda nüfus azalıyor ve yaşlanıyor. Lütfen, varlıklı ve eğitimli insanlar 3 çocuk yapsın. Bakabiliyorsa 4 çocuk yapsın. İyi yetişmiş çocuklar bu ülkeye hizmet versin. Yoksa batılı ülkelerin durumuna düşeriz. Yaşlılarına bakacak genç nüfus bile bulamayız. Aile bağları iyice zayıflar. Çalışacak genç nüfusun azalması, sosyal güvenlik sistemlerini de çökertir.

Haber 7