1 Ocak 2011'den itibaren yazılı ve resimli uyarı olmayan tek paket dahi piyasada kalmayacak
Sigarada resimli uyarı uygulaması bugünden itibaren başladı. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, hiçbir firmanın üzerinde birleşik uyarı olmayan sigara ve diğer tütün mamullerini üretemeyeceğini belirtti. Çıkarılan Yönetmelik ve Kurul Kararları çerçevesinde sigara ve diğer tütün mamullerinde eski üretimlerin son bulacağını kaydeden Küçük, firmaların sadece üzerinde yazı ve resimli uyarı olan paketleri üretebileceğini ifade etti.

ESKİ PAKETE SON

Küçük, ' Firmalar, sadece birleşik uyarılı paketler imal edecek. Daha önce üretilen ve stoktaki paketleri , 30 Haziran'a kadar piyasaya sürebilecek" dedi ve şöyle devam etti: " Eski paketlerin arzı bu tarihte son bulacak. Piyasadaki eski paketler, yıl sonuna kadar satışta kalacak. Uyarının olduğu eski paketlerin 31 Aralık 2010'a kadar satışına izin var. 2011'ten itibaren piyasada resimli uyarıya olmayan sigara ve diğer tütün mamulleri satılamayacak. Yılbaşından itibaren piyasada birleşik uyarısız tek bir paket kalmayacak.' dedi


Yasal sınır yüzde 65

Tütün mamulü firmaların yeni paketler için TAPDK'dan onay almaları zorunluluğu bulunuyor. 250 markanın 170'ine resimli uyarı için onay verildi. TAPDK'nın resimli uyarılarla ilgili Kurul Kararına göre, daha önce belirlenen 14 resim ve yazı, piyasaya arzına izin verilen dumansız tütün mamulleri dışındaki bütün ürünlerin en çok görülebilen geniş ön yüzeyine kapak açım ya da bandrol bitim noktasından başlamak üzere yerleştirilecek.Resimli uyarılar, sınır çizgisi ile birlikte paketlerin yüzde 65'ini kaplayacak.

Yenişafak