Avustralya'daki Macquarie Üniversitesi'nden Sarah Pryke ve Simon Griffith, bu tür kuşların dişisinin yavrularının cinsiyetini çiftleştiği erkeğin başındaki tüy rengine göre (siyah ya da kırmızı) belirleyebildiğini gösterdi.

Fransız "Le Nouvel Observateur" dergisinin internet sitesinde yayımlanan makaleye göre, araştırmacılar, 100 erkek ve 100 dişi cennet ispinozunun üremesini inceledi. Bilim adamları, dişi ve erkeğin renginin farklı olduğu durumda yuvadaki yavruların ortalama yüzde 82'sinin erkek olduğunu, ayrıca farklı renklerdeki çiftten dünyaya gelen yavruların genetik uyumsuzluk nedeniyle hayatta kalma şanslarının az olduğunu gördü.

Ölüm oranının dişi yavrularda daha yüksek olduğunu belirleyen bilim adamları, bu sorunu önlemekte dişilerin oynadığı rolü araştırdı. Fırçalarını ellerine alan araştırmacılar bazı erkek kuşların rengini değiştirdi. Böylece dişiler aynı renkte olduklarını düşündükleri başka erkeklerle çiftleşti. Bu durumda, dişi yavruların ölüm oranı yüksek olsa da erkek ve dişi yavruların sayısı eşitlendi.

Dişi kuşların yavruların cinsiyetini etkilemesine ilk kez rastlanmıyor. Başka bir araştırma, parazitlere daha iyi direnç gösterdikleri için parazitler bastığında ev çütrelerinin (Carpodacus mexicanus) yuvasında daha fazla dişi yavru olduğunu göstermişti.

Araştırma Science dergisinde yayımlandı.

GAZETEPORT