Cildiniz sapsarı bir renk aldıysa "Bana ne oluyor?" demek yerine hemen bir karaciğer uzmanına görünün! Teninizin sararması sarılığa işaret ederken, alkolü fazla kaçırdığınız zamanlarda yüzünüzün kızarması da flushing hastalığının habercisi olabilir

Pek çok hastalık, renklerle belirti veriyor. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu; insan vücudunda görülen bazı renk değişimlerinin önemli hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekerek, "Renkler vücudun alarm sinyalidir. Bu belirtileri yabana atmamak gerekir" dedi. Dr. Karagözoğlu, hangi rengin hangi hastalığa işaret ettiğini anlattı:

BEYAZLA ÇIKAN BELİRTİLER

ALBİNİZM: Normalde derinin rengini veren farklı miktarlardaki melanin pigmentinin; genetik olarak doğumdan itibaren olmamasıyla gelişir. Kişinin ten rengiyle birlikte saçları, kaşları ve kirpikleri de beyazdır.

PİEBALDİSM: Doğumsal olarak bedendeki bazı bölgelerde melanin pigmenti yokluğudur. Çeşitli büyüklüklerde ve bedenin farklı yerlerinde beyaz lekelerle kendini gösteren bir hastalıktır.

VİTİLİGO: Vücutta doğuştan var olan melanin pigmenti, çeşitli nedenlerle daha sonra bölgesel olarak kaybolursa bu hastalığa vitiligo adı verilir.

KIRMIZI LEKELERE DİKKAT

ERİTEM: Aşırı sıcakta, fazla egzersiz sırasında, güneş yanığı ve ateş yükselmesi sonucu gelişen döküntülü ve iltihabi deri hastalıklarında, deri rengi kırmızı olur.

FLUSHING: Belli bir bölgede olan aşırı kırmızılık halidir. Yüzde ve ensede geçici süreyle ya da sürekli görülebilir. Alkol alımı sonrası, bazı ilaçların yan etkisi olarak, cilt altı yağ dokusunun ince olduğu kişilerde, heyecan halleri sırasında cildin rengi kızarır.

KAHVERENGİ

ADDISON HASTALIĞI: Böbrek üstü bezlerinin hastalığı olan Addison'da; cilt rengi kahverengi ya da koyu kahverengi halini alır. Böbrek yetmezliğinde de deri toprak rengine benzer bir tondadır.

HEMOKROMATOZIS: Aşırı demir ve melanin pigmentinin sebep olduğu, deriye metalik bir görünüm veren grimsi-bronz rengin görüldüğü bir hastalıktır.

ESRA TÜZÜN / Sabah