Fransa"yı karıştıran Clio krizinde yorumdan kaçınan Oyak Renault, ilk kez sessizliğini bozdu. Genel Müdür Tarık Tunalıoğlu, Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Renault CEO"su Ghosn"un buluşmasından önce Fransa"dan mesaj geldiğini belirterek, “Renault "Olaylar siyasi, merak etmeyin yatırımda en büyük adaysınız" açıklaması yaptı” dedi.

Fransa"yı karıştıran Clio 4 yatırımında, son noktayı Renault Başkanı ve CEO"su Carlos Ghosn koydu. 2013"te yenilenecek Clio, hem Flins hem de Bursa fabrikasında üretilecek. Fransa"da 2 hafta süren ve Cumhurbaşkanı Sarkozy"den Sanayi Bakanı Christian Estrosi"ye kadar birçok kişinin dahil olduğu Clio tartışmasında, Oyak Renault tarafı ise sessiz kalmayı tercih etti.

Otomotiv Sanayi Derneği"nin (OSD) yemeğinde buluştuğumuz Oyak Renault"nun Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, bu kez sessizliğini bozdu ve Clio 4 yatırımıyla ilgili olarak ilk kez açıklamalarda bulundu.

Türkiye"ye övgü

Tunalıoğlu, perde arkasında yaşananları şöyle aktardı:

”Oyak Renault"nun yüzde 51"inin Fransızlara ait olması ve bir de Türk genel müdür olunca fazla bir şey diyemiyoruz. Herkes "10 gündür gündemdesiniz, niye yorum yapmıyorsunuz?" dedi. Bize yakışmazdı. Düşünsenize üretim ve ihracatta Türkiye şampiyonu olduk ama bununla ilgili bir toplantı yapıp, duyuramadık. Bu süreçte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a mesaj gönderdik. Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün aradı. Olayı anlattık, tamamen siyasi olduğunu, Fransa"da yakın dönemde seçimin olacağını aktardık. Kendisi yakından ilgilendi.”

Clio krizinde Türkiye"ye büyük önem veren Renault"nun Uluslararası Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Patrick Pelata"nın kendisine mesaj gönderdiğini belirten Tunalıoğlu, “Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Renault Başkanı Carlos Ghosn"un buluşmasından bir gün önce Pelata, bana mesaj gönderdi. Pelata, "Olaylar, yaşanan tartışmalar tamamen siyasi. Biz de olayların daha fazla büyümesini istemiyoruz, Bursa"yla da ilgili fazla açıklama yapamıyoruz. Merak etmeyin yatırımda her zaman en önemli adayımızsınız" dedi. Oyak Renault olarak biz kendimizden zaten emindik ama böyle bir mesaj bizi gururlandırdı. Bu Türkiye"ye verilen değerin bir göstergesiydi” açıklamasını yaptı.

Çoğunluk yine bizim

Clio 4 üretiminde aslan payını yine Oyak Renault"nun alacağını belirten Tunalıoğlu, “Clio 4"te açıkçası üretimin paylaştırılacağını düşünüyorduk. Zaten üretimde çoğunluk yine Türkiye"nin olacak. Ancak tam rakamları şimdiden açıklamak mümkün değil” dedi.

Üretim ve ihracatta lider olduk

2009 yılında üretim ve ihracatta şampiyon olduklarını söyleyen Tarık Tunalıoğlu, 277 bin 252 adet otomobil ürettiklerini, 3 milyar 12 milyon dolarlık da ihracata imza attıklarını kaydetti. Tunalıoğlu, “Krize rağmen sadece yüzde

3 küçüldük” diye konuştu. Tunalıoğlu, gösterdikleri performansla Renault dünyasında en fazla ihracat gerçekleştiren ülke haline geldiklerini kaydetti.

Elektrikli Fluence"ın prototipi yola çıktı

Elektrikli Fluence"la ilgili çalışmalarının iyi gittiğini kaydeden Tarık Tunalıoğlu, “Fluence Z.E."nin 8 tane prototipi var. Denemeler başarılı oldu. Yurtdışında ben de aracı test ettim. Hükümet de elektrikli araçlara teşvik verilmesiyle ilgili çalışıyor” dedi. / vatan