Gazetelerdeki içki reklamları alkol patlamasına neden oldu. Reklamlar özellikle öğrenci ve gençleri etkiliyor.

Ahmet Yavuz'un haberi

2003'te 500 milyon litre olan alkollü içki satışları 7 yılda 1 milyar 902 milyon litreye ulaştı. Türkiye'de alkol reklamlarının serbest olması tüketimi teşvik ediyor. Türkiye, alkol ve rakı kartelleri için çok rahat bir şekilde reklam yapılabilir bir alan haline geldi. Gazetelerdeki içki reklamları alkol patlamasına neden oldu. Araştırmalar, reklamların özellikle öğrenci ve gençleri alkole yönlendirdiğini ortaya koyuyor. 

2003'te 500 milyon litre olan alkollü içki satışları 7 yılda 1 milyar 902 milyon litreye ulaştı. Türkiye'de alkol reklamlarının serbest olması tüketimi teşvik ediyor. Türkiye, alkol ve rakı kartelleri için çok rahat bir şekilde reklam yapılabilir bir alan haline geldi. Gazetelerdeki içki reklamları alkol patlamasına neden oldu. Araştırmalar, reklamların özellikle öğrenci ve gençleri bu alkole yönlendirdiğini ortaya koyuyor. Nitekim Tüketiciler Birliği'nin yaptığı araştırma, Türkiye'de İçki tüketiminin 11'e kadar düştüğünü ortaya koydu. Aynı araştırmaya göre ortaöğretimde alkol kullanımı yüzde 50 düzeyinde çıkarken, üniversiteliler arasında bu oran yüzde 50'yi de aşmış durumda. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun yıllara göre alkol tüketim raporları ise, reklamların etkisini açıkça ortaya koyuyor. Sözkonusu araştırmaya göre 2003 yılında 505 milyon litre alkollü içki satılırken, 2010 yılına kadar geçen 7 yıl içinde bu rakam 1 milyar 902 milyon litreye ulaştı. Alkol firmaları gazetelerde serbestçe reklam yapmakla kalmıyor, açıkça yasak olan televizyon reklamları için de çeşitli görsel hilelere başvuruyor. Dramatik hikayelerle milyonları ekrana bağlayan dizilerde, içki sahneleri ile alkol tüketimini eşik altı reklam yaparak milyonlarca genç izleyicinin bilinç altına yerleştiriyor.

Genç yaşta bağımlı oluyorlar



Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Türkiye Yeşilay Derneği Genel Başkanı Avukat Muharrem Balcı, kapalı alanlarda sigara kullanımının kanun çıkarılarak yasaklanmasının sigaraya karşı bir bilinç oluşturduğunu belirterek, Hükümetin, gazetelerdeki alkol reklamları için de muhakkak bir kanun çıkarması gerektiğini bildirdi. Reklamların tüketimi artırmak için yapıldığını kaydeden Balcı, "Sadece sigaraya karşı yasa çıkarmak yeterli değil. Alkol de, sigara ve madde kullanımı, çocuk oyunları gibi bağımlılık yapıyor. Alkol kullananlar, özellikle gençlerden pek azı sosyal içici oluyor. Çoğu insanda alkol, bağımlılık yapıyor ve sürekli kullanmaya başlıyor. Bütün bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele etmek lazım" şeklinde konuştu.

Alkol ile mücadele edilmeli



"Devlet on bir dalda resmen şans oyunları oynatıyor. Milletin çocuklarını kumarbaz yapıyor. On bir dalda kumar oynatan bir devlet alkolü nasıl yasaklayacak?" diye soran Yeşilay Başkanı Balcı, Hükümet programında alkol dahil bütün bağımlılıklarla mücadele edilmesinin şart olduğunu söyledi. 

"Hükümetler, alkolle mücadeleyi sadece Yeşilay'a fatura ettiler" diye sitem eden Balcı, güçlü alkol lobisine, reklam ve propagandalarına karşı Yeşilay'ın tek başına mücadele edemeyeceğine dikkat çekerek Kamunun ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte mücadele etmesi gerektiğini, aksi takdirde gazetelerdeki alkol reklamlarının daha da artacağı uyarısında bulundu. 

Milli Gazete