Nijerya'da İngiliz ve İtalyan rehineleri kurtarma operasyonu fiyaskoyla sonuçlandı.

28 yaşındaki İngiliz mühendis Chris McManus ve 48 yaşındaki İtalyan meslektaşı Franco Lamolinara’yı esir tutan militanlardan birinin eşi, Reuters haber ajansına operasyon hakkında açıklamalarda bulundu. İtalya ve İngiltere arasında giderek tırmanan diplomatik gerilime neden olan başarısız rehine kurtarma operasyonu, pazar günü İngiltere Başbakanı David Cameron’ın talimatıyla gerçekleştirilmişti.

McManus ve Lamolinara, Mayıs 2011’de kaçırılmıştı. Aşırı İslamcı Boko Haram örgütü, mühendisleri kaçırdığını reddetmiş, mühendisler yayımlanan iki videolarında kendilerini kaçıranların El Kaide militanı olduğunu belirtmişti.

Reuters’a konuşan ve adını sadece Hauwa olarak veren 31 yaşındaki kadın, 'bir anda kocasıyla bulundukları odanın kurşun yağmuruna tutulduğunu ve kocasının öldüğünü' anlattı. Hauwa, “Ardından yaklaşık altı adam iki rehineyle birlikte evden çıktılar... Rehineleri evin köşesindeki tuvalete götürdüler ve vurdular. O anda çığlık attım” dedi.

Hauwa, rehinelerin tutulduğu evin kendi eviyle aynı yerde olduğu hakkında bir bilgisi olmadığını ve rehinelerin tutulduğu eve girişin yasaklandığını belirtti.

HEMEN OPERASYON BAŞLATILDI

Nijeryalı ve İngiliz güçlerinin, Nijerya’nın kuzey batısındaki Sokoto’da çıkan çatışmada, militanlarla en az bir saat çatıştığı tahmin ediliyor. Çatışma, rehineleri elinde bulunduran bir çete üyesinin ele geçirilmesi ve bu kişinin verdiği bilgiler doğrultusunda rehinelerin bulunduğu evin tespit edilmesinden sonra başladı.

İngiliz yetkililer, rehinelerin öğrenilen adreste bulunduğunu öğrenir öğrenmez operasyonu başlatma kararı aldı. İngilizler, çete üyelerinin, yerlerinin tespit edildiğini anlamaları halinde rehineleri başka bir yere götürmeleri riskini ortadan kaldırmak için bu kararı aldı.

İTALYA ÖFKELİ

Başta Başbakan Mario Monti olmak üzere, İtalyan politikacı ve yetkililer, kurtarma operasyonunu kendilerinden habersiz başlatan İngiltere’ye ateş püskürdü. İtalya Dışişleri Bakanı Guilio Terzi, İngiltere’den operasyon hakkında en kısa zamanda detaylı bilgi istedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, 'operasyonu düzenlemek için çok kısıtlı bir zaman bulunduğunu ve zaman darlığının İtalya’yla değerlendirme yapmalarının önüne geçtiğini' ifade etti.

Nijeryalı yetkililer ise saldırıyı düzenlediğinden şüphelenilen beş kişinin sorgulandığını ve bir tanesinin rehineleri öldürdüğünü itiraf ettiğini belirtti. Söz konusu kişinin sorgulanmasına devam ediliyor.

TANSİYON DÜŞMEDİ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, dün yayımladığı açıklamada, “Rehineleri kurtarmak için sahip olunan zamanın darlığı, bu kişilerin hayatlarını risk altına soktuğu gibi, operasyondan ancak başladıktan sonra İtalya’yı bilgilendirmemize imkan tanıdı” denildi. Bu arada, İtalyan mühendis Franco Lamolinara’nın naşı bugün ülkesine gönderildi.