İzmir Rehberler Odası (İZRO) ile Kuşadası Rehberler Derneği (KURED)"in ev sahipliğinde düzenlenen seminer Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli"nde gerçekleştirildi.
Büyük ilgi gören hizmet içi eğitim seminerinin açılışına Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, KURED Başkanı Ali Karapınar, İZRO Başkanı Yalçın Ulukaya ve Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Funda Bayrak ile 270 profesyonel turist rehberi ve üniversite öğrencileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ilk konuşmayı yapan KURED Başkanı Ali Karapınar, rehberlere ve katılımcılara seminerle ilgili bilgi verdi. Daha sonra konuşan Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, turist rehberlerine her zaman destek verdiklerini ve destek vermeye devam edeceklerini belirterek, “Sizler Türkiye"nin yabancı ülkelere açılan pencerelerisiniz. Sizler Türkiye için her alan da bilgi sahibi, Türkiye"yi tanıtan bizim için önemli görevlilersiniz” dedi.
Aktakka"nın ardından konuşan İZRO Başkanı Yalçın Ulukaya ise bu seminerlerin Avrupa Birliği"nun Turizm Konsensusu kapsamında Türkiye"ye getirdiği yaptırımlardan kaynaklandığını belirterek, “Turizm sektöründe rehberlerin en büyük sorunlarından biri korsan rehberlerdir. Bunların kontrolleri için yapılan denetlemeler bizler için faydalı ve bunların sürekli olarak yapılması gereklidir. Eğer bunların önüne geçilmezse rehberlik mesleği gün ışığına çıkamaz” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından ilk sunumu “Turizm Sektöründe Temizlik ” başlığı ile Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeolog Funda Bayrak yaptı Bayrak, sunumunda turistlerin gezdiği ve gördüğü yerlerden memnun kalabilmesi için gördüğü yerlerin temiz ve düzenli olması gerektiğine dikkat çekti. Bayrak “Turistlerin tekrar gelmesi için dikkat edilmesi gereken unsurlar var. Bunlar temiz ve hijyen bir havuz, temiz yemekler ve temiz ortamlardır” dedi. Bayrak ayrıca, turizm sektöründe çalışan personele hijyen konulu eğitimler verilmesi gerektiğini kaydederek, personelin ilk önce vücut temizliğine dikkat etmesi gerektiğini, özellikle mutfak bölümünde çalışanların vücut temizliğinin yanı sıra el ve tırnak temizliğine de özen göstermesini istedi.
Seminerin öğlenden sonra ki bölümünde ise “Müze ve Ören Yerlerinde Sorunlar” ve “Kurtuluş Savaşı Abideleri ve Turizm” konulu sunumlar gerçekleştirildi.