Kuşadası Turist Rehberleri Derneği (KURED) Başkanı Ali Karapınar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya Rehberler Odasına (ARO) bağlı Almanca kokartlı rehberlerin eylemine destek verdiklerini ve meslektaşlarının yanında olacaklarını söyledi. 
     ARO üyelerinin, rehberlerin kötü çalışma şartlarını ve seyahat acentelerinin uyguladığı düşük ücret politikalarını protesto ettiğini, turlara çıkmama kararının bu kapsamda önemli bir hak talebi olduğunu belirten Karapınar, eylemin diğer bölgelerde ve diğer dil gruplarında çalışan rehberler için de gündeme gelebileceğini kaydetti. 
     Rekabeti düşük fiyata tur satmak üzerine kurgulayan bazı acentelerin, tur fiyatlarını aşağı çekmek için rehber ücretlerinde kesinti yaptıklarını anlatan Karapınar, şöyle konuştu: 
     ''Bu tür çalışan acenteler, bizlerin emeğine saygı gösteren acentelere karşı da haksız rekabet ortamı yaratıyorlar. Bu gidişata 'dur' demenin zamanı çoktan gelmişti. Tepkilerimizi yüksek sesle dile getiren Antalyalı meslektaşlarımızın sonuna kadar yanında olacağız. Hak talebimiz Antalya ve Almanca ile sınırlı kalmayacak. Benzer sorunlar yaşanan tüm bölge ve dillerle ilgili olarak da eylemlerimiz dalga dalga büyüyebilir.'' 
     Karapınar, Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Sefa Altınay'ın, rehberlerin eyleminin turizmi olumsuz etkileyeceğine yönelik açıklamasına da tepki gösterdi. 
     Antalya Rehberler Odasına bağlı Alanya ve Manavgat'ta görev yapan Almanca kokartlı rehberler, 30 Haziran'da yasal taleplerinin yerine getirilmemesi nedeniyle turlara katılmama eylemi başlatmıştı.