Antik yolun ana kayaya oyulmuş 900 metrelik bölümünün dinî turlarla Efes"e gelen Hristiyanlarca meditasyon (tefekkür) yolu olarak kullanılması için tanıtım kampanyası düzenleyen Kuşadalı rehberler, işe, antik yolda yüzey temizliği yapmak için gönüllülerden oluşan bir ekip kurmakla başladı. Magnesia antik kenti kazı heyetinin denetim ve gözetiminde, Turmepa"nın sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinliğe 20 rehber, bir orman bekçisi, bir köy muhtarı ile kazı heyeti Kazı Başkanı Prof.Dr. Orhan Bingöl ile yardımciları arkeolog Muharrem Oral ile Ethem Koçak katıldı.
Aydın"ın Germencik ilçesi Ortaklar Beldesi Tekinköy sınırları içinde yer alan Menderes Magnesiası antik kenti, her sene elde edilen yeni bulgularla arkeoloji dünyasını heyecanlandırıyor. Bu seneki kazılarda, İzmir Kilisesi"nin kurucusu Aziz Polikarp ile birlikte İncilci Yahya"nın öğrencisi olan Aziz İgnatius yönetiminde Magnesialı Hristiyanların gizli ayinler yaptığına ilişkin yazıtlar bulundu. Stadyumun bitişiğindeki okul (Gymnasion) binasının dehlizlerinden birinde ele geçen bu yazıt, dehlizin ilk kiliselerden biri olduğunu resmen kanıtladı. Menderes Magnesiası, bu suretle, bir anda Hristiyan dini turlarının yeni ilgi odağı oldu.
Kuşadası Turist Rehberleri Derneği KURED Başkanı Ali Karapınar, kazı heyeti tarafından daha önce ortaya çıkartılan Magnesia-Efes antik Roma yolunun antik kentteki son bulgular ışığında daha da önem kazandığını, Aziz İgnatius"dan başka, büyük olasılıkla Meryemana ve İncilci Yahya"nın da bu yoldan geçerek Efes"e geldiklerini, Hristiyan dinî gruplara bu yolu ve İgnatius"un antik kentteki dehliz-kilisesini de gezdireceklerini söyledi. Etkinliğe katılan Kuşadası Yürüyüş Grubu kurucusu Mustafa Diniz ise Kutsal Yol"dan Magnesia"ya kadar yürüyüş güzergâhı belirlediklerini, KURED rehberleri ile işbirliği içerisinde bu güzergâhta yürüyüş düzenleyebileceklerini söyledi.

İGNATİUS KİMDİR?
İsa Peygamber"in çarmıha gerilmesinden sonra Meryemana ve İncil yazarı Yahya (Sen Jan) beraberce Efes"e yerleştiler. Jan burada çok sayıda öğrenci yetiştirdi. Bunlardan ikisi özellikle dikkati çekti: Polikarp İzmir Kilisesi"ni kurdu. Ignatius ise 30 km uzaktaki Menderes Magnesiası"nda vaaz vermeye başladı. Daha sonra, 69 yılı dolaylarında, Antakya"ya gitti ve orada piskopos olarak vaaz etti. Hristiyan olmak o dönemlerde suç teşkil ettiği için, İmparator Trajanus"un emri ile tutuklandı, ölüme mahkûm edildi ve Roma"ya gönderildi. Orada, dönemin uygulaması gereği, arslanlara atılarak martir (şehit) oldu. Ignatius, biri Magnesialılar"a olmak üzere 7 Anadolu ve Roma kilisesine hitaben kaleme aldığı mektuplar günümüze ulaşmıştır. Bu mektuplar ilk dönem kilise ve dogmalar tarihi üzerine önemli bir gelge olarak kabul edilmektedir.