Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, barışçıl gösterilere izin verdiklerini ve gerçekten reform isteyenlerin silaha başvurmayacağını söyledi.

Champress internet sitesinde yer alan habere göre, Şam'da bulunan bazı büyükelçiler ile bir araya gelen Muallim, Suriye'deki mevcut durumu değerlendirdi.

Muallim, "bazı bölgelerdeki olayların özellikle Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın yeni kabineye yönelik siyasi partiler yasası ve OHAL'in kaldırılmasını da içeren konuşmasından sonra meydana geldiğine dikkat edilmesi gerektiğini" kaydetti.

Reformları ulusal bir gereklilik olarak gören ve onları gerçekten isteyenlerin barışçıl bir şekilde bunu ifade ettiklerini anlatan Muallim, "Reform isteyenler şiddet ve silah kullanmaz, barbarlığa başvurmaz, kamu kurumlarını yakmaz ve yolları kapatmaz" dedi.

"Reform sürecinin aksamadan ilerlemesi için güvenlik ve istikrar ortamının gerekli olduğunu" belirten Muallim, dün Humus kentine bağlı Telbise'de meydana gelen olaylara gönderme yaparak "silahlı kişilerin otobanı saatlerce kapattığını ve güvenlik güçlerine saldırdığını" söyledi.

Muallim, "Biz, barışçıl gösterileri destekleriz. Yolların kapatılmasına, barbarlığa, kundaklamalara daha fazla tolerans gösterilmeyecek" diye konuştu.

Suriye halkının, ülkede güvenlik ve düzenin sağlanmasını istediğini belirten Muallim, "Hükümetten, güvenlik ve düzenin sağlanması yönünde kitlesel bir talep var" dedi.

-"ÖZGÜR MEDYAYA İTİRAZ ETMİYORUZ"-

Muallim büyükelçilerle yaptığı görüşmede, bazı medya organlarının Suriye'deki olaylara ilişkin yayınlarını eleştirerek, "Bazı Arap uydu kanalları aracılığı ile açık tahrik yapıldığını, bu yayınların Suriye'nin ve Suriye halkının çıkarlarına zarar verdiğini" söyledi.

"Özgür medyaya itiraz etmiyoruz" diye konuşan Muallim, Suriye'deki bazı kesimlere yönelik fetva verenlere ilişkin de "Bu fetvaları verenler bilmeli ki, Suriye ulusal bütünlüğü ve laikliği ile gurur duyuyor" dedi.

Bir süre önce Suriye-Irak sınırındaki El Tenef sınır kapısında yüklü miktarda silah ele geçirildiğini hatırlatan Muallim, "Bu tip olayların ilk kez yaşanmadığını ve Irak hükümetinin bu olaylarla ilişkisi olmadığını" söyledi.

A.A.