Türkiye genelinde yapılan araştırmalara göre her 5 yetişkinden birinin başının belası… Sadece yetişkinlerin değil çocukların bile. 20 çocuktan biri, adını bile telaffuz etmekte zorlandığı bu hastalıkla uğraşıyor: Reflü. Mide kapakçığının mekanik gevşekliğinden kaynaklanan reflü “Midem ağrıyor” diyerek geçiştirilmeyecek kadar önemli bir rahatsızlık. 
Göğüs kemiğinin arkasında yanma ve acı su gelmesinin yanı sıra kalp krizine benzeyen göğüs ağrısının, astım benzeri göğüs öksürük ataklarının, ses kısıklığının reflünün en büyük belirtileri olduğunu belirten İstanbul Cerrahi Hastanesi Reflü Tanı ve Tedavi Merkezi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel uyarıyor: “Sık sık endoskopi yapılarak ve değişik ilaçlar verilerek takip edilen reflü hastaları hekim için ömür boyu bir gelir kaynağı haline dönüştü.” Prof. Dr. Yerdel, “Daha da kötüsü reflü tedavisinde etkinliği hiç bilinmeyen bazı endoskopik ve aslında deneysel yöntemlerin de umursamazca hastalara teklif edilmesi söz konusu” diyor. 
“Net tedavi bozuk mide kapağının onarılması ile mümkün” diyen Yerdel, şöyle devam ediyor: “Son 20 yılda laparoskopik ‘kapalı’ ameliyatlarda büyük bir ilerleme kaydedildi. Bu sayede hasta 1 günde taburcu olarak 5-6 gün sonra aktif iş hayatına dönüyor. Emin ellerde yapılan cerrahi girişimle reflü sorunu yüzde 98 oranında çözülüyor.” 
 
Yan etkiler anlatılmıyor 
Reflüde milyarlarca dolarlık bir ilaç pazarının oluştuğuna dikkat çeken Yerdel, hastaların doğru bilgilendirilmesini istedi: 
“Türkiye’de bu konuda ciddi bir problem var. Anti-reflü girişim uygulama yetkisi olmayan bazı dahiliye hekimleri hastalara ameliyat seçimini hiç sunmuyor. Hastalara ilaç ve diyet uygulamasının ömür boyu süreceği, kalıcı tedavi olmadığı, geçici bir iyilik hissi oluşturma yöntemi olduğu söylenmiyor. İlaçların yan etkilerinden de hiç bahsedilmiyor. Bu tarz yaklaşım ya bilgisizlikten ya da söylemek zorundayım ama ticari nedenlerden kaynaklanıyor.” 
 
Reflüsü olanlar için basit önlemler 
* Yemeklerden sonra 2-3 saat boyunca kesinlikle uzanmayın, yatmayın. 
* Yatağın başucunu 15 cm yukarı kaldırın. Sola yatın. 
* Dar kemer takmayın. Beli sıkıştıracak şekilde korse kullanmaktan kaçının. 
* Sakız çiğnemeyin. Sigara içmeyin. Kilo verin. 
* Az az ve sık sık, yavaş ve çok çiğneyerek yemek yiyin. 
* Sıvıları yemekten 1 saat önce ya da sonra alın. 
* Alkol, kahve, çay, çikolata, ağır ve yağlı yemeklerden kaçının.